donderdag 31 oktober 2019 - Dilsen-Stokkem
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Valentin Vaesen en Mia Schreurs nog een laatste keer voor hun volkscafé ’t Reselt. De volgende dagen gaat het café tegen de grond. Mark DREESEN

’t Reselt in Rotem verliest laatste volkscafé

Dilsen-Stokkem

In het gehucht ’t Reselt in Rotem staan de bulldozers klaar voor de afbraak van het laatste volkscafé, dat ook de naam ’t Reselt draagt. “Mijn moeder was uitbaatster van het café sinds 1985”, weet Mia Schreurs (64). “Zelf heb ik met mijn echtgenoot Valentin Vaesen (64) café ’t Reselt 20 jaar gerund.”

Mia Scheurs ruimt de toog voor een laatste keer op. Buiten staan de bulldozers en graafmachines klaar om haar café af te breken. “Met pijn in mijn hart verlaat ik het café”, zegt Mia. “Hoeveel pintjes zou ik hier getapt hebben? Ik durf er geen getal op te plakken. Het pand dateert uit 1904. In 1971 was Theodoor Keymis caféhouder. Ik ben hier met mijn ouders vaak op bezoek geweest. Mijn moeder, Jeanne Straetemans, poetste eerst het café en nam de zaak in 1985 over. Op 1 januari 1999 heb ik met mijn echtgenoot Valentin Vaesen het café overgenomen.”

“We woonden voorheen in het kasteel van Dilsen”, zegt Valentin. “Naar een café verhuizen vroeg de nodige aanpassingen, maar het lukte aardig. We veranderde de naam van het café, dat eerst ‘Sporthuis’ heette, naar café ’t Reselt. Ik vond dat het gehucht ’t Reselt recht had op wat naambekendheid. ’t Reselt werd een volkscafé met twee biljartclubs en een kaarttafel. Later groeide het uit tot een fietscafé met een ruim terras. De klanten kwamen vooral uit Rotem, maar ook uit Neeroeteren, Lanklaar en Dilsen. Het Rotemse leven werd hier uitgebreid besproken. Het café is nog maar even dicht en ik weet al niet meer wat er in het dorp gebeurt. Hoe moet ik dat nu oplossen?”

Opruimen

“Nu het café dicht is ben ik aan het opruimen”, zegt Mia. “Ik heb al heel veel aan de heemkundige kring van Rotem geschonken.” Uit een lade haalt Mia een stapel 78 toerenplaten. “Jeetje dit is wel oud. De platen zijn nog gemaakt van schellak en ze vallen stuk op de grond.”

Het Rotemse leven werd hier uitgebreid besproken. Het café is nog maar even dicht en ik weet al niet meer wat er in het dorp gebeurt Valentin VAESEN uitbater ’t Reselt

In de beginperiode van het café stond er nog jaarlijks een kermis aan de kapel van ’t Reselt. Toen de foorkramers wegbleven organiseerden Mia en Valentin de jaarlijkse Reseltfeesten rond het café. “Het werden gigantische weekends met optredens van Eddy Wally, Freddy Breck, K3, Nathalia, Clousseau en Dana Winner. Frans Bauer was zelfs ieder jaar van de partij. Ik herinner me ook nog het optreden van Betty uit Big Brother. Wie jarig was mocht bij haar op de schoot.”

In de komende dagen beginnen de afbraakwerken van het café, dat uiteindelijk plaats zal maken voor 11 appartementen en 2 studio’s. “’t Reselt krijgt een verjongingskuur. Ik zal er zelf aan moeten wennen”, besluit Valentin.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws