Direct naar artikelinhoud
Strijd tegen IS

VS geven met foto en video’s inkijk in commando-operatie tegen Al-Baghdadi

Amerikaanse commando’s begeven zich naar de muur rond het huis van Al-Baghdadi.Beeld AP

De VS hebben voor het eerst beelden vrijgegeven van de gewaagde aanval van Delta Force-commando’s op de schuilplaats van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. 

Op de door de VS vrijgegeven video is te zien is hoe de elitesoldaten van Delta Force het huis naderen en hoe strijders vanuit de lucht worden gedood. Daarna leggen drones met precisiemunitie het complex in de as. De commando’s van een van de meest geheime eenheden van de Amerikaanse landmacht schoten vier vrouwen en een man dood toen ze het huis waren binnengedrongen. De IS-strijders, die bomvesten aanhadden, weigerden zich volgens het Pentagon over te geven.

Verder blijkt nu dat Al-Baghdadi niet drie maar twee kinderen de tunnel in sleurde waar hij schuilde. Ook heeft hij in de tunnel mogelijk geschoten op de commando’s die op zoek naar hem waren. Opvallend is dat Amerika’s hoogste commandant in het Midden-Oosten, generaal Frank McKenzie, woensdag niet wilde bevestigen dat de IS-leider “jammerde, huilde en schreeuwde” voordat hij zich opblies, zoals president Trump in het weekend beweerde.

Lees ook

De reconstructie van de bewuste raid: Tot twee maal toe op het laatste moment afgeblazen: zo verliep de riskante operatie die eindigde in de dood van al-Baghdadi

en de Amerikaanse president Trump eert een opvallende aanwezige: Hond Conan krijgt heldenontvangst bij Trump

“Ik kan dit zeggen: hij kroop in een gat met twee kinderen en hij blies zichzelf op terwijl zijn mensen stand hielden”, aldus McKenzie, die het Amerikaanse Centrale Commando leidt. “Je kan wel zien wat voor persoon dit was. Verder kan ik niets bevestigen over zijn laatste seconden.” Op maandag zei Amerika’s hoogste militair, Mark Milley, dat Trump deze details mogelijk had gehoord van de commando’s die hij na de aanval sprak vanuit het Witte Huis.

Inkijkje in aanval

De inkijk die het Centrale Commando heeft gegeven in de Delta Force-operatie (vrijgeven van foto’s en video’s) is opvallend. Zo’n openheid was er niet in 2011 toen commando’s van een andere elite-eenheid, SEAL Team Six, Al Qaida-leider Osama bin Laden in zijn schuilplaats wisten te doden. Nu is te zien hoe een groep van zo’n tien commando’s, voorzien van nachtzichtapparatuur, zich in het donker begeeft naar een muur rond het complex om binnen te dringen.

De Delta Force-leden, die op de grond werden ondersteund en beschermd door Army Rangers-soldaten, waren in acht Chinook-transporthelikopters opgestegen vanaf een geheime basis elders in Syrië. Ze moesten een uur lang door gebied vliegen dat onder andere in handen is van rebellen die gelieerd zijn aan Al Qaida. In de lucht werden de elitesoldaten beschermd door MQ-9 Reaper-drones, bewapend met precisieraketten, en door F-15-gevechtsvliegtuigen.

Om een ingrijpen van de Russische luchtmacht te voorkomen, dat in dit gebied in Noord-Syrië opereert, was Moskou van tevoren ingelicht over de operatie. De Russen beschikken op de grond ook over het geavanceerde S-400-luchtdoelsysteem, dat de Amerikaanse toestellen vanaf honderden kilometers afstand kon volgen en neerhalen. De Chinook-helikopters werden inderdaad onder vuur genomen, zij het door jihadistische strijders die de streek rond het plaatsje Barisha controleren.

Het huis van Al-Baghdadi, vlak voordat het door een MQ-9 Reaper-drone wordt bestookt met precisietaketten.Beeld AP

Zwaar mitrailleurvuur

Volgens McKenzie werden de Amerikanen dichtbij Al-Baghdadi’s huis vanuit twee kanten door deze rebellen beschoten. Op een video is te zien hoe de Amerikanen vanuit een van de helikopters met zwaar mitrailleurvuur terugslaan. In luttele seconden wordt afgerekend met een handvol strijders, die niet behoorden tot IS. Sommigen proberen nog weg te komen. In totaal zouden bij deze Amerikaanse represaille-acties zo’n tien tot vijftien strijders zijn gedood.