© BELGAIMAGE

Belgische topacademici pleiten voor legalisering cannabis

“In plaats van cannabis volledig te verbieden, zouden we beter het gebruik en de productie ervan legaliseren én controleren.” Dat schrijven econoom Paul De Grauwe, criminoloog Tom Decorte en toxicoloog Jan Tytgat in hun nieuwe boek ‘Cannabis onder controle, hoe?’.

neac

© Jimmy Kets

“Als de repressieve aanpak iets aantoont, dan is het dat die niet werkt. Drugs zijn altijd en overal beschikbaar”, zegt De Grauwe in De Morgen. In plaats van de productie van cannabis te verbieden, zou de overheid het beter legaliseren om het daarna te kunnen controleren. “We moeten cannabis reguleren. En als je wilt reguleren, dan moet je eerst legaliseren.”

De vooraanstaande proffen hebben ook al bedacht hoe die legalisering precies in zijn werk zou gaan. “Creëer een systeem waarin de productie en de distributie gecontroleerd wordt toegelaten. Dat kan via ‘cannabis social clubs’, coöperatieve organisaties waarvan gebruikers lid worden en in beperkte mate cannabis krijgen. De overheid moet die clubs een statuut geven om cannabis te kweken en te verdelen. In Spanje bestaat dat systeem ook al”, aldus De Grauwe.

“Alles op zijn tijd”

“Een toverformule is het niet, maar ze biedt wel voordelen tegenover de huidige aanpak”, vindt de econoom. “Zo krijgen we een betere kwaliteitscontrole.”

In het verleden pleitte De Grauwe al voor de legalisering van alle drugs, maar zijn nieuwe voorstel blijft beperkt tot cannabis. “Alles op zijn tijd. Mijn overtuiging is niet veranderd, maar we moeten ergens beginnen”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer