Direct naar artikelinhoud
Begroting

Kamer keurt noodbegroting voor november en december goed, toch gaat overheid deels in ‘shutdown’

De Kamer.Beeld Tim Dirven

Het federaal parlement heeft de noodbegroting voor de maanden november en december goedgekeurd, maar toch gaat de federale overheid even in ‘shutdown’. De overheidsdienst Begroting blokkeert vanavond om 23.59 uur tijdelijk alle federale kredieten. Dat blijkt uit een mail aan alle overheidsdiensten die de krant De Tijd kon inkijken.

en

De ‘shutdown’ zou duren tot de wet op de voorlopige twaalfden - de noodbegroting waar sinds de val van de federale regering om de twee maanden over gestemd wordt - door de koning is getekend en alle kredieten voor november en december in het boekhoudsysteem van de overheid zijn ingeschreven. Verwacht wordt dat de shutdown ten laatste maandag al zal worden opgeheven.

Voor alle duidelijkheid: de overheid stopt niet met werken en ook de lonen zullen nog gewoon uitbetaald kunnen worden. Er kunnen alleen even geen transacties gebeuren die een impact kunnen hebben op de begroting, zoals het aankopen van goederen.

Onverwacht PVDA-amendement

Dat voor de stemming de Kamer in de herfstvakantie werd samengeroepen, is het gevolg van een amendement van de PVDA dat extra middelen vraagt voor verpleegkundig personeel, zowat 400 miljoen euro op jaarbasis. Dat raakte vorige week goedgekeurd dankzij de stemmen van de linkse oppositiepartijen en Vlaams Belang.

De regering zei vandaag de noden in de zorgsector te erkennen. “Dat extra geld is welkom”, zei minister De Block. “Maar daarmee is de kous niet af. Er moet een wet komen die dat fonds regelt. Zolang die er niet is, kan dat geld niet uitgeven worden”, aldus De Block.

Er zal volgens de ministers ook sociaal overleg nodig zijn over de concrete verdeling van de middelen. Minister De Block zei ook dat er in de zorgsector veel vacatures zijn die niet ingevuld raken. “Die gaan we niet met een toverstokje invullen.”

De regering is wel bereid het parlement te helpen om de wetgeving die het fonds moet oprichten uit te werken. De bevoegde Kamercommissies zullen hierover volgende week al samenkomen.