"Marghem stopt 20 miljoen voor groene energie in de begroting"

Opmerkelijk, Egbert Lachaert, Kamerlid en Energie-expert voor Open VLD haalt in De Morgen uit naar minister van Energie Marie-Christine Marghem, lid van zusterpartij MR maar ook coalitiepartner in de regering. Open VLD neemt het niet dat Marghem het geld dat Electrabel betaalt voor het langer openhouden van Doel 1 en 2 in de begroting heeft gestopt en niet in een energietransitiefonds, zoals was afgesproken in het regeerakkoord. "Dit is niet fair ten opzichte van de bevolking", aldus Lachaert in "De ochtend".

"Dit gaat over 20 miljoen euro per jaar. De afspraak was dat dat zou worden besteed aan een kerntransitiefonds dat de kernuitstap in 2020 mogelijk moet maken. Dat dit nog volgend jaar wordt ingevuld in het fonds, is voor ons een probleem", aldus Lachaert. "Het bedrag staat in de begroting ingeboekt als inkomst, maar er staat geen uitgave tegenover op het vlak van energietransitie."

Volgens minister van Energie Marghem is er geen vuiltje aan de lucht en zal het geld later alsnog in een groen fonds worden gestort. "Dat stelt mij niet gerust", aldus Lachaert. "Want dat betekent dat de staat dan 20 miljoen euro minder inkomsten heeft op de begroting dan vandaag, dus dan klopt de begroting weer niet. Het is het een of het ander."

Open VLD dringt er bij Marghem op aan dat ze dit nog begin 2017 rechtzet. "Vjif voor twaalf is al voorbij. Het wordt 2 voor 12 om nu actie te ondernemen en met een energiepact te komen en te zeggen hoe zij die energietransitie ziet en het geld dan op een nuttige manier daaraan te besteden."

"Bevolking heeft er recht op"

Minister van Justitie Koen Geens van coaltiepartner CD&V zoekt niets verdachts achter de werkwijze van Marghem, zo bleek eveneens in "De ochtend". "Het is niet zo abnormaal dat 20 miljoen die een bepaalde minister bespaart naar de algemene middelen gaan", aldus Geens.

Lachaert is het daar niet mee eens. "Dit is een afspraak uit het begin van de legislatuur. Voor ons was het verlengen van de levensduur gekoppeld aan het energietransitiefonds. Dus het kan niet dat het niet ingevuld wordt en dat het gewoon een besparing zou zijn. De bevolking heeft recht op de energietransitie. Als wij tegen 2025 op een duurzame manier energie willen opwekken, dan wordt het tijd om stappen vooruit te zetten."

Marghem lag al vaker onder vuur, onder meer wegens het niet volgen van de aanbestedingsprocedure bij het in dienst nemen van een consultancybedrijf en het achterhouden van documenten. Maar de regering bleef wel altijd achter haar staan. De kritiek vandaag is de eerste vanuit haar eigen rangen.

Meest gelezen