Direct naar artikelinhoud
Kanker

Piek in aantal huidkankers: aantal diagnoses stijgt met 2.000 in één jaar

Foto ter illustratie.Beeld thinkstock

Dermatologen trekken aan de alarmbel. Er is niet alleen een forse toename van het aantal nieuwe gevallen van huidkanker, ook de wachttijden voor screenings lopen hoog op - een omgekeerd effect van preventiecampagnes. "Dit is een slechte evolutie."

In Nederland heeft het Kankercentrum opgeroepen tot een nationaal plan van aanpak, omdat het aantal nieuwe gevallen van huidkanker maar blijft toenemen en epidemische vormen aanneemt. De situatie bij ons is niet beter, zegt dermatoloog Thomas Maselis. "Sinds het begin van de metingen in 2004 noteren we een toename van het aantal gevallen van huidkanker met 350%. Dat is vergelijkbaar met Nederland."

Kans van 1 op 75

Cijfers van de Stichting Kankerregister, die onze redactie opvroeg, bevestigen de trend. In 2017 - het meest recente jaar waarvan gegevens beschikbaar zijn - kwamen er 41.169 nieuwe gevallen bij. Dat zijn er 1.927 (4,9 %) meer dan een jaar eerder. Het aantal melanomen - de meest agressieve vorm - steeg van 3.062 naar 3.361. Ter vergelijking: alle andere kankers samen hebben 67.000 nieuwe patiënten per jaar.

De kans om een huidtumor te ontwikkelen is nu 1 op 75. Zeventig jaar geleden was dat 1 op 1.500. Melanomen ontstaan bij mannen hoofdzakelijk op de romp (circa 40%) en bij vrouwen voornamelijk op de onderste ledematen (circa 40%). Met de leeftijd verschuift de meest voorkomende tumorlocatie zowel bij mannen als vrouwen naar de hoofdhuid.

Vier maanden wachten

De voorbije jaren werden heel wat campagnes gelanceerd om mensen alerter te maken voor mogelijke huidkankers. "De bedoeling was om de tijd tussen het ontdekken van de huidkanker en de uiteindelijke behandeling zo kort mogelijk te houden", zegt Maselis, die ook voorzitter is van Euromelanoma, dat gratis screenings organiseert. "Nu zitten we met het probleem dat zoveel mensen zich willen laten screenen, dat de wachtlijsten overvol raken. Soms moet je vier maanden wachten op een afspraak. Daardoor wordt de tijd tussen het ontdekken van een verdachte vlek en de behandeling ervan ook langer. Dat is een slechte evolutie. Daarbij komt nog dat die tumoren ook allemaal nazorg vergen. Het risico dat er binnen de vijf jaar een nieuwe tumor ontstaat, is 36%. Die patiënten moeten we dus ook nog allemaal in het oog houden."

Het goede nieuws is wel dat de kankers - eenmaal opgespoord - sneller behandeld worden. "We hebben de zaak nu onder controle. De mortaliteit stijgt niet meer", besluit de arts.