Direct naar artikelinhoud
Controverse

Uitgever stelt boek Bo Coolsaet uit: ‘Geen verband met rechtszaak’

Uroloog Bo Coolsaet wordt door een van zijn ex-patiënten beschuldigd van verkrachting, maar zijn uitgever ontkent dat het uitstel van zijn nieuwe boek daarmee te maken heeft.Beeld Bob Van Mol

Het moest er al geweest zijn, maar is voor onbepaalde tijd uitgesteld: het nieuwe boek van uroloog Bo Coolsaet. Volgens uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts was de beslissing om uit te stellen al genomen voor de rechtszaak tegen de uroloog begon.

Hij kondigde het begin dit jaar zelf uitgebreid aan: als uroloog had Bo Coolsaet zoveel onderzoek gedaan naar de blaas, maar er nog nooit een boek over geschreven. In januari liet hij weten dat het manuscript klaar was. “Mijn collega van de Universiteit van Amsterdam vond ook dat het hoog tijd was om uitleg te geven over alles wat de blaas aangaat”, zei hij in een interview met Humo. Hij verwees ook naar een artikel in The New York Times waarin stond dat 50 procent van de vrouwen in Amerika denkt dat zij óók een prostaat hebben. Zijn bedoeling was om een hoop misverstanden de wereld uit te helpen.

En dus schreef hij zijn bevindingen op in een boek dat Mysteries van het Blaasensemble zal heten. Een boek over ‘alle instrumenten van ons kleine bekken’, zo staat in de perstekst over het boek te lezen, waar ‘componist van dienst Bo Coolsaet de partituur van schrijft’.  

‘Praktische redenen’

Het boek zou verschijnen in oktober. Maar ondertussen moet Cooslaet zich voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verantwoorden voor de verkrachting en aanranding van de eerbaarheid van een minderjarige patiënte. Coolsaet zou haar hebben misbruikt tijdens een behandeling voor een blaasontsteking. Op de tweede zittingsdag raakte bekend dat er nog veertien mogelijke slachtoffers zijn, onder wie ook een man. De bekende uroloog zelf ontkent alles.

Niet meteen een goed klimaat om een boek met als ondertitel ‘Over lief en leed in de schoot waar blaas, penis en clitoris een hoofdrol spelen’ uit te brengen dus. Maar de rechtszaak en de berichten daarover in de media waren volgens uitgever Wim De Bock van Borgerhoff & Lamberigts niet de reden voor het uitstel. “Er waren al praktische redenen voordien opgedoken waardoor de publicatie uitgesteld werd”, zegt De Bock.

Bestsellers

Of het boek er überhaupt nog komt, daar wilde de uitgever niet op ingaan. “We zijn nu volop bezig met de Boekenbeurs en gaan over een maand de publicaties voor 2020 afronden. We zullen alles bekijken en zien hoe het evolueert.”

Bo Coolsaet, die zich begin jaren 80 begon toe te leggen op erectieproblemen, schreef al meerdere boeken over thema’s als liefde, relaties en seks. Zijn boeken groeiden zo goed als allemaal uit tot bestsellers. 

Voor Kris Luyckx, advocaat van Bo Coolsaet, is het uitstellen van het boek wel het minste van Coolsaets zorgen. En dat de uitgeverij ook nog in overweging lijkt te nemen of het wel zal verschijnen, is volgens hem nog niet aan de orde. “Er is nog geen meeting of bespreking van dien aard geweest. Dus wachten we af. Het bewuste boek is trouwens niet het enige project waar mijn cliënt mee bezig was. Hij werkt nog aan een ander boek.”