Direct naar artikelinhoud
Uitkijkpost

Beste Davy Parmentier, VTM moet onze politici nog hárder aanpakken

Portret voor brief van Joël.Beeld Studiocaro

Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week.

Beste Davy Parmentier,

Laat ik eerst, in volle transparantie naar de lezer toe, duidelijk maken dat uw en mijn belangen innig met elkaar verstrengeld zijn. De Morgen en VTM maken allebei deel uit van hetzelfde machtige, prachtige, onvolprezen bedrijf DPGMedia, dat al vertakking kent tot in Nederland en Denemarken en ooit de wereld zal veroveren. Wat goed is voor u, is goed voor mij, en omgekeerd. Wij moeten elkaar immer op de schouders timmeren.

Vandaar deze brief. Die is trouwens niet gericht aan de talkshowhost die u sinds begin vorige week geworden bent met het geniale Wat een dag!, maar aan de creatief directeur die u al veel langer bent. Ik schrijf u, mijnheer Parmentier, om u wat ideeën aan de hand te doen met betrekking tot het zendschema van VTM. Want eerlijk gezegd: u staat er niet goed voor. De VRT domineert de top 20 van de kijkcijfers, en bij de commerciëlen rukt Vier genadeloos op. Mijn diagnose: uw zender mist aansluiting bij de tijdgeest.

Gelukkig is er nog hoop. Dat bewees Make Belgium Great Again afgelopen zondag – meer bepaald het item over de politici die onder valse voorwendselen in de val werden gelokt: wat begon als een vrolijk fietstochtje om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid, eindigde in een confrontatie met ouders van verongelukte kinderen. Heel weldenkend Vlaanderen vond dat schandelijk en ongehoord: u had – zoals dat heet – de ‘antipolitiek’ gevoed door politici af te schilderen als een troepje onverantwoorde prutsers, die zich niets aantrekken van het onpeilbare leed dat onze samenleving doordrenkt.

Terwijl ik de verontwaardiging in de krantenkolommen elke dag zag aanzwellen, dacht ik ineens: dáár zit de markt voor mijn collega’s bij VTM! Met de heisa die dat programma veroorzaakte, moet u schaamteloos uw voordeel doen, onder het motto dat deze tijd bij uitstek typeert – zeker in de politiek: When we go low, we can always go lower. Dat moet u ook doen. U moet onze politici nog hárder aanpakken. Ik doe een paar voorstellen.

SAMEN OP DE FIETS 

In dit programma steken we na Make Belgium Great Again nog een tandje bij. Vijf politici worden, samen met hun kinderen, naar de avant-première van De Grote Sinterklaasshow gelokt. Ze gaan evenwel niet naar de show kijken, maar moeten zo snel mogelijk met kind achterop de fiets een parcours vol moordstroken afleggen. De winnaar van dit programma krijgt een vrijstelling voor het volgende.

KINDEREN VAN IS 

Na de fietstocht worden de kinderen gescheiden van hun ouders en met een C-130 naar het IS-gevangenenkamp in Al-Hol gebracht. Het politieke debat over de vraag of we onze kinderen uit Syrië willen repatriëren, wordt opnieuw geopend.

PROBLEMEN BENOEMEN 

In dit programma staan vindingrijkheid, vrijheid van mening en stemvolume centraal. De politicus die de luidste en origineelste variant kan bedenken op de stelling dat er ‘te veel bruine mannen’ rondlopen in dit land en dat die beter ‘naar hun eigen land’ zouden teruggaan, wint een culinair weekend in Berchtesgaden, met als hoogtepunt een door Jeroen Meus persoonlijk bereide forel in botersaus.

DE WITSTE GEMEENTE 

Met Theo Francken en Walter De Donder als kapiteins gaan twee teams van politici op zoek naar de Vlaamse gemeente die de bulldozerdruk van ‘al die bruine mannen’ het beste heeft kunnen weerstaan. De politicus die er als eerste in slaagt dit prachtige, lelieblanke dorpje te lokaliseren, mag samen met Francken en De Donder in de jury van het volgende programma zetelen.

SAMEN MET DE TREIN 

Om hun gedegen kennis van onze superdiverse samenleving te testen, moeten politici uit alle partijen – behalve Groen en PVDA, die hier een vrijstelling genieten – een groep van duizend Vlamingen volgens etnische herkomst verdelen over verschillende treinstellen, waaronder een modale NMBS-wagon, een eersteklasrijtuig en een wagon die normaal wordt gebruikt voor het transport van goederen en dieren.

DE GROTE EUTHANASIESHOW 

Dit programma, met alleen politici die de 80 hebben bereikt, wordt gepresenteerd door Gwendolyn Rutten van Open Vld. Kijkers sms’en om te bepalen wie van de kandidaten zijn of haar leven als ‘voltooid’ mag beschouwen. In de finale wordt Rutten bijgestaan door een deurwaarder én een bevoegde arts.

DE DOMSTE POLITICUS TER WERELD 

Ook in dit programma vormen politici zelf het voorwerp van vermaak. Kandidaten van elke partij krijgen alleen maar vragen over hun eigen ideologie. De winnaar is de kandidaat met de minste punten. Hendrik Bogaert van CD&V wordt voor dit programma uiteraard gediskwalificeerd.

TEMPTATION WETSTRAAT 

In een weelderig pand op loopafstand van de Wetstraat wordt een groep mannelijke én vrouwelijke politici wekenlang geïsoleerd. Ze worden elke dag volgepompt met coke en drank, naakt het zwembad ingeduwd, en moeten toch de lokroep des vlezes proberen te weerstaan. De winnaar wordt CD&V-voorzitter.

Zo. Succes ermee, en tot op ons jaarlijkse nieuwjaarsbal!

Collegiale groet,

Joël De Ceulaer, senior writer

Bekijk ook: ‘Wat een dag’ onverwacht op VTM