camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Vanaf januari nog strengere normen voor lage-emissiezone in Antwerpen

Vanaf januari worden de regels voor de lage-emissiezone in Antwerpen nog strenger. Vanaf dan mogen ook diesels met euronorm 3 en een roetfilter niet meer binnen.

Nu mogen dieselwagens met euronorm 4 nog binnen in de lage-emissiezone. Maar daar komt vanaf 1 januari 2020 dus verandering in: dan moeten dieselwagens die toegang willen euronorm 5 hebben en benzinewagens euronorm 2. Voertuigen met een lagere euronorm, dus ook dieselwagens met euronorm 3 en een roetfilter, moeten vanaf 1 januari 2020 betalen.

Sommige voertuigen moeten zich vanaf 2020 laten registreren voor ze de lage-emissiezone binnenrijden. Het gaat dan om voertuigen met een buitenlandse nummerplaat, voertuigen met een betere euronorm dan vermeld is op het inschrijvingsbewijs of voertuigen van personen met een handicap.

In 2025 worden de regels opnieuw strenger. Dan geldt voor wagens op benzine of LPG euronorm 3 en vanaf januari 2028 euronorm 4. Voor dieselvoertuigen geldt vanaf 2025 euronorm 6. Vanaf september 2027 zelfs euronorm 6d.(tg)