Direct naar artikelinhoud
Tech

Amerikaanse regering opent onderzoek naar populaire Chinese app TikTok

Een man loopt met zijn smartphone in de hand langs het logo van Tiktok.Beeld REUTERS

De Amerikaanse regering is een onderzoek gestart naar de overname van de populaire app TikTok door het Chinese bedrijf ByteDance. De app zou een mogelijke bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid omdat China met de app mogelijk data kan verzamelen. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media.

en

In november 2017 nam ByteDance een app over, die toen nog Musical.ly heette en die tieners gebruikten om korte karaokevideo's te maken. Musical.ly had op dat moment zo'n 60 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten en Europa. Het Chinese bedrijf beloofde bij de overname om Musical.ly niet te integreren in zijn andere Chinese apps. Een jaar later gebeurde dat wel en werd ze geïntegreerd in een vergelijkbare app van het bedrijf, TikTok. De voorbije twaalf maanden is TikTok meer dan 750 miljoen keer gedownload. In oktober vorig jaar was TikTok zelfs de meest gedownloade app in de VS ooit - een primeur voor een Chinese app.

Wat is TikTok?

TikTok is een app die heel erg geliefd is bij kinderen en tieners. Via het platform delen ze korte filmpjes waarop ze een liedje playbacken, dansen of zingen. Ze kunnen video’s op allerlei manieren bewerken, bijvoorbeeld met filters, en beelden vertragen of versnellen.

De Democratische senator Chuck Schumer en zijn Republikeinse collega Tom Cotton riepen het hoofd van de geheime dienst eind vorige maand op om een onderzoek te openen. Experts moeten volgens de senatoren "een beoordeling maken om aan te geven in welke mate TikTok en andere Amerikaanse platforms die in Chinese handen zijn een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen”.

Aan de New York Times liet ByteDance weten dat het de absolute prioriteit van het bedrijf is om "het vertrouwen van gebruikers en regelgevers in de VS te winnen". "Een deel van die inspanning is samenwerken met het Congres en we zijn bereid om dit te doen", verklaarde een woordvoerder aan de krant. Hij benadrukte dat TikTok geen gegevens van gebruikers aan China bezorgt.

TikTok kan niet gebruikt worden in China, maar ByteDance moet wel voldoen aan de Chinese wetgeving, waaronder ook de ondersteuning van inlichtingen valt. Dat zou een achterpoortje voor spionage van China kunnen zijn.