Direct naar artikelinhoud
Syriëstrijders

Kinderen van Belgische jihadist aangemeld in Turkije

Het kamp Al-Hol in Noord-SyriëBeeld AFP

Twee Nederlandse vrouwen hebben zich met hun kinderen gemeld bij de Nederlandse ambassade in Turkije. Een van hen heeft kinderen met een Belgische jihadist, blijkt nu. Nederland heeft de nationaliteit van de moeder afgenomen. Wat doet België?

Twee Nederlandse Syrië-gangers hebben zich vorige woensdag gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Ze zijn enkele weken geleden ontsnapt uit het kamp Al-Hol in Noord-Syrië, waar de Koerdische SDF vrouwen en kinderen die bij IS hoorden gevangenhoudt. Voorlopig zitten de vrouwen vast in een Turkse gevangenis, maar ze hebben Nederland om consulaire bijstand gevraagd. 

“Het is aan de Turkse autoriteiten om te besluiten of zij ze willen vervolgen”, zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. “Dat gaan wij afwachten.”

Een van de twee vrouwen hoeft op weinig bijstand te rekenen. Nederland heeft namelijk de nationaliteit afgenomen van Fatima H., die ook nog beschikt over de Marokkaanse nationaliteit. H.’s advocaat is boos omdat juist nu die stap is genomen. Volgens Nederland liep de procedure al langer. 

Belgische vader

Het Nederlanderschap van de 23-jarige Fatima H., afkomstig uit de stad Tilburg in het zuiden van het land, is ingetrokken wegens betrokkenheid bij een terreurorganisatie. Ze zit in Turkije met twee kinderen, van drie en vier jaar oud. Volgens onze informatie, bevestigd door meerdere bronnen, zijn het kinderen van een Belgische vader, Ali El Morabit. Zoals Fatima H. de alias Umm Yahya hanteert, gebruikt El Morabit de naam Abu Yahya. 

Ali El Morabit is in 2015 bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel op het terrorismeproces van Sharia4Belgium, de groep rond Fouad Belkacem. Volgens het federaal parket is Ali El Morabit geradicaliseerd in zijn laatste jaar secundair op het Atheneum in Antwerpen. Na zijn middelbare school trok hij, in december 2013, zijn oudere broer Said achterna naar Syrië. Daar is hij getrouwd met Fatima H.. Het Laatste Nieuws schreef eerder dat Ali El Morabit kon opklimmen tot leidinggevende van een drone-eenheid bij IS via Bilal El Marchohi, een mede-Antwerpenaar die intussen in Irak ter dood veroordeeld is. 

Wat doet België?

Als Fatima H. geen Nederlandse nationaliteit meer heeft en Nederland niet wil optreden, kan het belangrijk zijn dat de kinderen een Belgische vader hebben. In de Nationale Veiligheidsraad heeft België vastgelegd dat ons land kinderen onder de tien jaar terughaalt als ze zich aanbieden op een veilige plaats.

“Eventuele banden met België moeten bewezen worden, via DNA-testen”, zegt een bron in veiligheidskringen. De kinderen zijn namelijk in Syrië geboren en vermoedelijk zonder geldig geboortecertificaat. Toch zou het kunnen dat een DNA-match met de grootouders volstaat. Eerder dit jaar haalde België zo de kleinkinderen van de Beringse Rachma Ayad naar hier, omdat de moeder van de kinderen in de cel zit in Turkije. Het bleek toen moeilijk om een DNA-staal van de moeder te bekomen in de Turkse gevangenis, maar na een rechterlijk bevel werden de twee kinderen toch overgebracht . De nieuwe situatie is vergelijkbaar, gezien ook nu de moeder vast zit in een Turkse cel. Alleen is de moeder in dit geval geen Belgische.

Rachma Ayad met haar kleinkinderen in Turkije.Beeld RV

Dit weekend herhaalde Turks minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu nogmaals dat Turkije gevangen IS-leden wil terugsturen naar hun thuisland. “Wij zijn geen hotel voor IS-leden”, klonk het in een reactie op de beslissing van verschillende EU-landen om de nationaliteit af te nemen van terroristen.

Het is niet geweten of de Belgische grootouders in het geval van Fatima H. en Ali El Morabit vragende partij zijn om hun kleinkinderen naar België te halen. Evenmin is het duidelijk of Ali El Morabit nog leeft. 

De Belgische diplomatieke diensten hebben alvast van hun Nederlandse collega’s nog geen vragen gekregen. “Dit dossier is in handen van de Nederlandse consulaire diensten”, klinkt het. De Nederlandse dienst Buitenlandse Zaken wil niet reageren, de advocate van Fatima H. en de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) evenmin.