Direct naar artikelinhoud
Economie

1.500 miljard dollar waard: meest winstgevende bedrijf ter wereld trekt naar de beurs

Saudische kroonprins Mohammad bin Salman gaf zijn fiat.Beeld AFP

Vergeet de superwinsten van Apple en Microsoft. Het meest winstgevende bedrijf ter wereld, oliemaatschappij Saudi Aramco, trekt naar de beurs. De waarde van de firma, die volledig in handen is van de Saudi-Arabische staat, wordt geschat op 1.500 tot 2.000 miljard dollar.

Saudi Aramco is de grootste en meest winstgevende oliemaatschappij ter wereld. Het bedrijf dat 76.000 werknemers telt pompt 10 procent van de wereldproductie aan olie op. De productiekosten van Saudi Aramco zijn met zowat drie dollar per vat de laagste ter wereld. Op dit moment is het bedrijf volledig in handen van de staat en het is de bedoeling dat dat zo blijft, op een paar procenten na die geïnteresseerden op de beurs kunnen kopen. Waarschijnlijk zal Saudi Aramco een belang van 1 tot 2 procent naar de beurs in de Saudische hoofdstad Riyad brengen.

“Saudi Aramco is een monsterbedrijf qua omvang. Dan is 1 tot 2 procent nog steeds een gigantisch bedrag”, weet Bernard Thant, financieel analist bij vermogensbeheerder Econopolis. “Eens de oliemaatschappij op de beurs is, wordt het heel gemakkelijk om af en toe nog een paar procenten te verkopen. Het klopt dat de aandeelhouders niets te zeggen zullen hebben, maar daar is het hen niet om te doen. Investeringsbanken zullen sowieso popelen om de aandelen aan te bieden aan beleggers en commissie op te strijken.” 

In eerste instantie zullen de aandelen van Saudi Aramco alleen op de beurs in Riyad verhandeld worden, maar het is wellicht de bedoeling om later naar een internationale beursnotering te gaan. Sowieso wordt het concern, dat gewaardeerd wordt op 1.500 tot 2.000 miljard dollar, direct het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Tot nu toe zijn alleen Apple en Microsoft bedrijven met een beurswaarde hoger dan 1.000 miljard dollar.

Het was de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman, de sterke man van het olierijke koninkrijk, die dit weekend het licht op groen zette voor de beursgang. Daar is een goede reden voor. Bernard Thant: “De Saudische overheid is voor de begroting enorm afhankelijk van olie. Dat is een eindig verhaal: de voorraden zullen opdrogen en de internationale vraag kan dalen. Daarom wil men gaan diversifiëren. Arabische landen zetten dus in op toerisme of andere economische activiteiten, maar makkelijk is dat niet.” Dat is ook exact wat de kroonprins van plan is: hij wil de inkomsten van de beursgang in een nieuw investeringsfonds stoppen. Dat moet investeren in sectoren met meer toekomstperspectief. Zo wil de kroonprins het land in 2030 minder afhankelijk maken van olie-export.

Politieke spanningen

De beursgang van Saudi Aramco hing al een tijdje in de lucht. In april van dit jaar bracht het bedrijf al een lijvige prospectus voor beleggers uit, vol met feiten en cijfers over het zeer gesloten staatsoliebedrijf. Die plotse openheid kwam er met het oog op een beursintroductie. 

Aanvankelijk dacht iedereen dat de Saudi’s de stap vorige maand zouden aankondigen, maar de droneaanval op Saudische olie-installaties in september zou roet in het eten gegooid hebben. Eerst moesten de zorgen bij investeerders over de gevolgen daarvan weggenomen worden. Ook de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, die werd gekoppeld aan de kroonprins, zou de beursgang niet vooruit hebben geholpen. “Het duurt altijd een aantal maanden om een bedrijf voor te bereiden op een beursgang”, zegt Thant. “Door de gigantische omvang van het concern moet je zeker het juiste moment afwachten. Als het op de beurs crisis is, wacht je beter. Nu doet de beurs het relatief goed.”

Ook politieke spanningen kunnen een invloed hebben. “maar dat moet je toch nuanceren”, meent Thant. “De laatste jaren is er veel gebeurd in het Midden-Oosten, zoals de boycot van Iraanse olie, de blijvende instabiliteit in Irak en Syrië en recent de aanvallen op olie-installaties en tankers in de regio. Toch heeft dat de olieprijs niet heel zwaar onder druk gezet. De moord op Khashoggi was niet goed voor het imago van het land en misschien zullen een aantal beleggers daardoor afhaken en niet kopen. Maar die investeerders zouden wellicht ook zonder de moord niet gekocht hebben: olie is al een controversieel beleggingsproduct. Beleggers vind je altijd wel.”