Direct naar artikelinhoud
Hoe blijven je data veilig op reis? ‘Vertrouw geen openbare USB-opladers’
Vier vragen

Hoe blijven je data veilig op reis? ‘Vertrouw geen openbare USB-opladers’

Beeld Thinkstock

Zelfs als je geen CEO bent, kan er een schat aan informatie in je smartphone zitten als je op reis vertrekt. De Staatsveiligheid heeft daarom een brochure uitgebracht met beveiligingstips tegen spionage. Wellicht kennen we die al, zegt beveiligingsexpert Eddy Willems, maar we passen ze nog veel te weinig toe. 

Er zijn tips in verschillende categorieën, maar sommige aanbevelingen lijken echt voor zich te spreken. Dat je je paswoorden moet beschermen bijvoorbeeld, of dat je niet mag communiceren over je reis op sociale media. 

“Als experts geven we ook steeds soortgelijke aanbevelingen mee. Maar ik vind het zeker niet slecht dat ze nu in een brochure worden gegoten. De tips die in de categorie ‘medium’ of ‘basic’ vallen, zijn eigenlijk heel normaal, maar daarom doen we het natuurlijk nog niet. Ik weet dat er veel mensen zijn die hier niet aan denken. En dan loop je effectief gevaar.  

“Ik kan je zo zelfs een voorbeeld geven van een beveiligingsexpert die iets gedeeld had over zijn reis op sociale media. Toen hij terugkwam vond hij op zijn tafel een kruiswoordraadsel met een boodschap, eigenlijk een bedreiging. Iedereen zou deze tips dus op zijn minst in het achterhoofd moeten houden. Maar zeker voor CEO’s lijken ze mij de moeite. Of voor diplomaten, want zij zijn echt een doelwit.” 

Welke tip vindt u heel belangrijk of wat zou u er nog aan toevoegen?  

“In de brochure staat dat je je telefoon niet moet opladen aan openbare USB-laadpunten. Dat is nog iets waar we ons vaak geen vragen bij stellen. Maar ik ken wel iemand van wie er waarschijnlijk op die manier gegevens gestolen zijn. 

“Ik heb zelf een datablocker, dat is een tussenstuk dat enkel stroom doorlaat en verhindert dat je data ongewenst worden gelezen. Maar ik gebruik eigenlijk altijd mijn eigen oplader om mijn telefoon op te laden, of een powerbank. Die publieke USB-opladers vertrouw ik niet.” 

Beveiligingsexpert Eddy Willems.Beeld Linkedin

In de brochure wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen reizen binnen de EU en daarbuiten. In welke landen moeten we echt gaan opletten? 

“Natuurlijk zijn de dreigingen buiten de EU veel groter, de wetgeving rond data is er vaak ook anders dan hier. Ik denk dan aan landen als China en Rusland. Toen ik naar China ging, dacht ik erover na om een andere telefoon mee te nemen en mijn laptop veel beter te gaan beveiligen.

“Maar ook sommige bevriende landen hebben heel actieve inlichtingendiensten, al zou ik daar zelf geen echte voorzorgen bij nemen. Zo heb je de five eyes: een alliantie tussen de VS, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en het VK. Zij gaan heel intensief gegevens en informatie met elkaar uitwisselen.”  

De Staatsveiligheid waarschuwt ook voor ‘ontboezemingen, vleierijen en geschenken’. Mogen we een vriendelijk gebaar dan niet meer vertrouwen? 

“Dat zijn de goede oude truken. Als iemand naar jou komt met zulke gebaren kan dat natuurlijk uit het hart komen. Maar is dat dan wel echt zo? Als je even afgeleid wordt, en je laat je telefoon ergens liggen, dan kan iemand die snel doorgeven en terugleggen.

“Er bestaan pakketten om in een kwartiertje data uit je telefoon te halen. Zo worden oude praktijken gecombineerd met nieuwe. Vroeger deden ze dat met je agenda, nu met je telefoon.”