"Couckes woorden vallen als druppels water op een koude steen"

Bij Omega Pharma in Nazareth verdwijnen mogelijk 80 van de 230 banen. Vakbond LBC is bijzonder scherp voor het oude management van het bedrijf. "Marc Coucke heeft het bedrijf destijds met grote winst verkocht. Met welke ontslagvergoeding gaat het personeel straks op straat staan?"
Jasper Jacobs

Perrigo, het Amerikaanse bedrijf dat Omega Pharma in handen heeft, had vanmorgen op de bijzondere ondernemingsraad een harde boodschap voor de vakbonden. Bij het bedrijf worden 80 banen bedreigd. Volgens de bonden zal het wellicht om naakte ontslagen gaan.

De christelijke bediendenbond LBC reageert reageert bijzonder scherp op de nakende ontslagen. "Marc Coucke heeft het bedrijf twee jaar geleden met grote winst verkocht", zegt Sebbe Vandeputte. "Met welke ontslagvergoeding gaat het personeel straks op straat staan?"

De ontslagen zullen vooral vallen bij de verkopers, maar ook in bijkomende interne diensten, zoals de dienst naverkoop, de marketing en de boekhouding. "Al die diensten liggen nu in het vizier."

Het personeel vernam ook via de pers dat Marc Coucke de koper blijkt te zijn van Etixx. "Dat bericht kwam heel slecht aan", zegt de vakbondsman. "De belangrijkste vraag blijft: wat gebeurt er met het personeel? Gaat Marc Coucke de mensen die vandaag werken voor Etixx verder in dienst houden? Zijn er andere pistes? Dat zijn vragen waar we vandaag totaal geen antwoord op hebben."

Dat Coucke via Twitter zijn medeleven met het personeel uitte, viel ook niet in goede aarde.

"Woorden die als een druppels water op een koude steen terechtkomen", zegt Vandeputte. "De mensen hebben daar nu geen boodschap aan."

"Rekeningen jarenlang opgesmukt"

Verrassend is het nieuws van de herstructurering bij Omega Pharma niet. "Het personeel vreesde dat al enkele maanden, want de situatie ís niet goed", zegt Vandeputte. Hij wijst het oude management met de vinger. "Dat is vandaag niet meer in de firma aanwezig, maar draagt in onze ogen wel een gigantische verantwoordelijkheid in dit verhaal."

"Het probleem met Omega Pharma is dat de overname door Perrigo heel wat problemen heeft veroorzaakt doordat de afgelopen jaren de rekeningen aanzienlijk zijn opgesmukt. De situatie was veel minder rooskleurig dat ze jaar na jaar was voorgesteld. Maar nu moeten we vaststellen dat de rekening heel zwaar bij het personeel wordt gelegd."

Op Twitter reageerde Marc Coucke, die in het buitenland zit, op de uitlatingen van de christelijke bediendenbond:

De vakbonden willen zo snel mogelijk het sociaal overleg opstarten. Acties zijn voorlopig niet gepland.

Meest gelezen