Direct naar artikelinhoud
Kazerne DossinUpdate

Algemeen directeur Christophe Busch verlaat Kazerne Dossin na conflict met bestuur

Christophe Busch.Beeld Tim Dirven

Christophe Busch stapt op als algemeen directeur van Kazerne Dossin. Dat maakte hij zopas bekend. Als reden voor zijn vertrek haalt Busch zijn relatie met het bestuur aan, een bestuur dat volgens Busch ‘de ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde’.

en

Busch was sinds 2012 als operationeel directeur aan de slag in het Mechelse museum over de Holocaust en mensenrechten. Sinds 2016 bekleedde hij er de functie van algemeen directeur.

Busch stuurde maandagmiddag een bericht in eigen naam uit. “Om de nodige sereniteit te bewaren die gepaard gaat met deze plaats en ons verhaal, zal dit bericht als enige kennisgeving gelden”, zegt hij.

In zijn afscheidsbrief schrijft Busch dat hij de afgelopen jaren steeds gevochten heeft “om deze ruimte open te breken, dialoog aan te gaan en geen thema, gesprek of mens te schuwen om dit moeilijke proces recht aan te kijken, en dit steeds vanuit een respectvolle benadering, de nodige nuance en een verbindende tonaliteit”. 

Maar Busch zat duidelijk niet meer op dezelfde lijn als het bestuur, schrijft hij. “Helaas moest ik vaststellen dat het bestuur van de organisatie deze ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde. Dit frequent in een communicatiestijl die niet langer te verzoenen is met mijn visie op leiderschap. Als eerste tracht je dit systeem constructief om te buigen, als laatste kom je terecht bij de eigen ethiek en moet je handelen.”

En dus heeft Busch beslist om ontslag te nemen, met ingang van vandaag. “Het is met spijt dat ik afscheid neem van een schitterend team waarmee we de laatste jaren Kazerne Dossin zowel op de kaart hebben gezet, de geschiedenis zijn plaats hebben gegeven, het herdenken vorm hebben gegeven en de onderliggende mechanismen hebben vertaald naar de actualiteit. Het is met een grote dankbaarheid voor zoveel boeiende mensen, zoveel schitterende projecten en ook zoveel resultaten. Ik wil me richten op de schoonheid welke we hebben teweeg gebracht en zal me in de toekomst verder focussen op projecten die bijdragen tot multiperspectiviteit en het vinden van verbondenheid.”

Vervanger

Busch wil zich in de toekomst verder focussen op projecten die “bijdragen tot multiperspectiviteit en het vinden van verbondenheid”.

In een reactie laat Klaartje De Boeck, communicatieverantwoordelijke van Kazerne Dossin, weten dat Busch in een overgangsperiode wel nog even aanblijft. “Over wie hem gaat vervangen, kunnen we momenteel nog niks kwijt”, zegt ze.