Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Koning Filip zet consultaties morgen voort met liberalen en socialisten

Koning Filip verwelkomt preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS).Beeld BELGA

Koning Filip zet zijn consultaties morgen voort. Vandaag kwamen PS-voorzitter Paul Magnette en zijn N-VA-collega Bart De Wever langs op het paleis. Morgen is het de beurt aan Sophie Wilmès voor de MR, Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten en sp.a-voorzitter John Crombez. De consultaties volgen nadat preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) deze namiddag bij de koning verslag hebben uitgebracht van hun werkzaamheden. 

en

Na het onderhoud met Demotte en Bourgeois hield de koning zijn antwoord in beraad. Het staatshoofd kondigde aan een aantal consultaties te organiseren.

Vanavond kwamen N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette al langs. Geen van beide legde een verklaring af aan de poort. Magnette reageerde wel bij RTL-TVi:  “Als de N-VA opnieuw vraagt om de sociale zekerheid te splitsen, dan gaan we uiteraard niet over die zaken praten. We hebben altijd heel duidelijk gezegd dat we niet onderhandelen over het op de helling plaatsen van de sociale zekerheid. Je moet daarvoor niet op de PS rekenen.”

Morgen is het om 9.30 uur de beurt aan premier Wilmès om bij de koning op bezoek te komen. Om 10.30 uur volgt Rutten en om 11.30 uur is het de beurt aan Crombez. Voorlopig gaat het dus enkel om vertegenwoordigers van partijen die in beeld kwamen voor een paarsgele coalitie, al is het onduidelijk of koning Filip na de middag nog audiënties plant.

Bart De Wever wordt ontvangen door de koning.Beeld Photo News

Paarsgeel

Maandagnamiddag had het staatshoofd de twee preformateurs ontvangen voor het verslag van hun werkzaamheden. In tegenstelling tot wat eerder verwacht was, stond in het communiqué van het paleis niet dat ze van hun opdracht werden ontslagen. 

Bourgeois en Demotte werden op 8 oktober door de koning benoemd in opvolging van Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR), die gedurende vier maanden informateur waren. De N-VA’er en PS’er hebben een maand gezocht naar een basis om paars-gele onderhandelingen op te starten, maar in contacten achter de schermen tussen N-VA en PS is gebleken dat het water nog diep is.

Een persverklaring die Bourgeois en Demotte om 17 uur hadden gepland, werd even voordien geannuleerd.

Twitter bericht wordt geladen...

Groen blijft beschikbaar

Groen laat in een mededeling weten dat de partij beschikbaar blijft voor de onderhandelingen. De partij wijst erop dat de missie van de koning voor de preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) was om de paarsgele piste te onderzoeken. Uit de last-minute afgelasting van de persconferentie van de preformateurs leidt de partij af dat er geen vordering is gemaakt in hun opdracht.

“Vijf maanden is er aangemodderd”, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci. “Elf maanden lang al is dit land stuurloos. Geen enkel gezin of bedrijf kan zich zo’n onverantwoorde houding permitteren. Er is geen begroting, geen klimaatplan, geen goed bestuur. Dit is nefast voor de hele politiek.”