Paul Magnette (PS) na gesprek met de koning: onderhandelingen in impasse beland

Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zijn maandag door koning Filip ontvangen. De koning wilde van de twee kopstukken weten hoe diep het water tussen hun beide partijen is met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering. Volgens Magnette zijn de onderhandelingen in een impasse beland.

LEES OOK: Geen nieuwe regering? Dit zijn de vier alternatieven

De hele dag heerste er onduidelijkheid over hoe het nu verder moest met de federale regeringsvorming. Dat de twee preformateurs geen nieuwe opdracht zouden krijgen, was al duidelijk. Maar wat de koning uiteindelijk zal doen, valt nog af te wachten. Nergens in het officiële persbericht staat met zoveel woorden dat Demotte en Bourgeois preformateur-af zijn. Officieel houdt hij zijn beslissing in beraad. Hij koopt daarmee tijd en start nieuwe consultaties.

De bedoeling was dat het preformateurschap van Demotte en Bourgeois een opstapje waren om nadien de echte kanonnen het veld in te sturen zoals de voorzitters Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS). Het zou best kunnen.

Maar daar leek te tijd nog niet rijp voor. Tot maandagmiddag plots het bericht kwam dat de koning Paul Magnette en Bart De Wever, de respectieve voorzitters van PS en N-VA, in de vooravond op visite kreeg.

Magnette kwam als eerste aan de beurt. Zijn collega De Wever volgde omstreeks 18.30 uur.

Dinsdag gaat koning Filip verder met zijn consultaties. Eerst is het de beurt aan Sophie Wilmès voor de MR, dan komen Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten en sp.a-voorzitter John Crombez.

Onderhandelingen in impasse

PS-voorzitter Paul Magnette stelt vast, zei hij na zijn bezoek aan het paleis, dat de federale onderhandelingen in een impasse zijn beland. Hij wijst daarvoor naar de institutionele eisen die de N-VA volgens hem op tafel heeft gelegd, in het bijzonder op het vlak van de sociale zekerheid.

“Als de N-VA terugkomt met vragen om grote luiken van de sociale zekerheid te splitsen - van de gezondheidszorg, de werkloosheidsuitkering, enzovoort - dan gaan we uiteraard niet over die zaken praten. We hebben altijd heel duidelijk gezegd dat we niet gaan onderhandelen over het op de helling plaatsen van de sociale zekerheid. Je moet daarvoor niet op de PS rekenen”, zei Magnette maandag avond.

De PS-voorzitter herhaalde meteen dat de N-VA niet incontournable is voor een regering. “Er zijn andere meerderheidsformules mogelijk. We moeten zien of de andere partijen bereid zijn een ander spoor te bewandelen”, aldus Magnette.

Indien een paarsgele coalitie mét N-VA niet lukt, dan is enkel paarsgroen mogelijk, eventueel aangevuld met CD&V. Maar voor de christendemocraten en liberalen ligt een coalitie met een minderheid aan Vlaamse kant bijzonder moeilijk. En de liberalen hebben al eerder laten verstaan dat ze een regering met de groenen niet zien zitten.

Groen

Groen heeft ook al gereageerd. “De missie die door de koning toevertrouwd werd aan het duo van N–VA en PS was om de paars-gele piste te onderzoeken. De persconferentie van de preformateurs is last-minute afgelast. We kunnen er alleen maar uit afleiden dat er geen vordering gemaakt is in de opdracht van de preformateurs.”

Groen-voorzitter Meyrem Almaci: “Vijf maanden is er aangemodderd. Elf maanden lang al is dit land stuurloos. Geen enkel gezin of bedrijf kan zich zo’ n onverantwoorde houding permitteren.”

Niemand weet hoe het nu verder moet. De koning gaat de komende dagen wellicht een consultatieronde organiseren om te bekijken hoe het verder moet. Mogelijk wordt nu eerst de mogelijkheid getest om een paars-groene regering te vormen. Dat is altijd de favoriete formule geweest van de PS, maar botst op weerstand van zowel Open VLD als MR.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER