© Geert Van Baelen

Twee schapen doodgebeten in weide op de Wauberg

Op de Wauberg in Peer zijn maandagochtend twee dode schapen gevonden. De twee werden naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer van wolf August. Hij kende het terrein aan de Kleine Dijk al van eerdere aanvallen.

mm/gvb

“Een blunder van het ANB doordat ze de everzwijnenjacht toelaten in wolvengebied”, zegt Welkom Wolf. “Klopt niet”, zegt het ANB. “Drukjachten in het gebied waar de wolf zit, is geen probleem mits bepaalde zaken in acht worden genomen.” Rond de weide waar de wolf toesloeg staat een schrikdraad. Maar de stroom stond in de nacht van zondag op maandag af waardoor de draad August niet kon tegenhouden. De boswachter kwam ter plaatse om DNA-stalen te nemen. “De typische nekbeten laten er weinig twijfel over bestaan dat hier een wolf aan het werk was. Ook de pootafdrukken die vlakbij gevonden werden, versterken de hypothese van een wolvenaanval”, vertelt Eddy Ulenaers van ANB. “We nemen DNA-stalen om zeker te zijn. En om na te gaan of het om August of eventueel een nieuwkomer gaat.”

Ulenaers benadrukt nog eens dat schapenhouders best de nodige voorzorgen nemen. “Deze keer heeft de wolf een weg onder de afspanning gegraven. En waar hij de kans krijgt, zal hij dit opnieuw doen. Die ervaring heeft hij intussen.”

Voorspeld

Welkom Wolf wijst met de beschuldigende vinger richting Natuur en Bos. “We hadden dit voorspeld en gaan er van uit dat de aanvallen op schapen nog maanden doorgaan. Tot het einde van het jachtseizoen. Nu de jacht weer overal hoogtij viert - niet in het minst in de gebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos - is er immers geen enkele plek waar wolf August rust vindt. Het is logisch dat het dier met de regelmaat van een klok uit zijn kerngebieden wordt gedreven en in het landbouwgebied terecht komt, waar onbeschermde schapen een voor de hand liggende prooi zijn”, aldus Jan Loos.

Marie-Laure Vanwanseele van het ANB: “Volgens het INBO - een onafhankelijk instituut - kan er perfect een stille drukjacht worden georganiseerd in een gebied waar de wolf zit. De everzwijnenpopulatie in Limburg is problematisch. Mensen vragen om er iets aan te doen. We plannen de stille drukjachten zeer goed om zo de impact op het gebied zo klein mogelijk te houden. De laatste door ons georganiseerd was bijvoorbeeld een succes. Toen werden 60 evers geschoten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer