Direct naar artikelinhoud
Oekraïne-gate

Trump wil geen schriftelijke antwoorden van klokkenluider: ‘Niet aanvaardbaar’

Amerikaans president Donald Trump.Beeld EPA

Amerikaans president Donald Trump wijst een voorstel van de klokkenluider in de Oekraïne-zaak, om schriftelijk de vragen van Republikeinen te beantwoorden, af. Dat zegt de president op Twitter.

“De klokkenluider gaf valse informatie en ging om met de corrupte politicus Schiff”, tweette president Trump maandag, verwijzend naar de Democraat Adam Schiff, een van de belangrijkste spelers in het impeachment-schouwspel. “Hij moet komen getuigen. Schriftelijke antwoorden zijn niet aanvaardbaar.”

Twitter bericht wordt geladen...

Onder eed

Mark Zaid, de advocaat van de klokkenluider, zei zondag aan CBS News dat hij de Republikeinse leden van de Inlichtingen-commissie de mogelijkheid heeft aangeboden om schriftelijke vragen over te maken voor de klokkenluider. Hij heeft dat aanbod overgebracht aan de hoogste Republikein in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, Devin Nunes.

De Republikeinen zijn uitermate kritisch over het onderzoek naar hun partijgenoot president Donald Trump. Advocaat Mark Zaid stelt dat zijn cliënt wil garanderen dat zijn klacht op een politiek onpartijdige manier wordt verwerkt. Hij is bereid onder ede te reageren op schriftelijke vragen van Republikeinse leden van de inlichtingencommissie.

Kevin McCarthy, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, zei zondag niet op de hoogte te zijn van het voorstel. Hoewel hij niet zei de mogelijkheid van schriftelijke vragen te zullen weigeren, benadrukte hij dat de klokkenluider “voor de commissie zou moeten verschijnen”.

Impeachment

De klokkenluider, wiens identiteit niet bekendgemaakt is, trok eerder dit jaar aan de bel over een telefoongesprek tussen Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Trump zou tijdens dat telefoontje hebben aangestuurd op een onderzoek naar zijn Democratische rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter. De zaak leidde tot een impeachmentonderzoek door de Democraten in het Congres.