Direct naar artikelinhoud
Politiek

Magnette over federale formatie: ‘Het zal heel moeilijk worden’

Paul Magnette tijdens zijn bezoek aan koning Filip.Beeld BELGA

PS-voorzitter Paul Magnette stelt vast dat de federale onderhandelingen in een impasse zijn beland. Hij wijst daarvoor naar de institutionele eisen die de N-VA volgens hem op tafel heeft gelegd, in het bijzonder op het vlak van de sociale zekerheid.

Na zijn bezoek aan koning Filip reageerde Magnette in Terzake en bij verschillende Franstalige zenders op de politieke ontwikkelingen van vandaag. Even voordien hadden preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) verslag uitgebracht van hun werkzaamheden, waarop de koning Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever op het paleis uitnodigde. 

“Ik moet vaststellen dat het heel moeilijk is”, zei Magnette, gevraagd naar de slaagkansen van een paarsgele coalitie. “Ik ben bereid met iedereen te spreken over onze prioriteiten: het klimaat, de sociale zekerheid, de koopkracht van de mensen, maar niet de institutionele vragen. Ik ben altijd bereid om compromissen te maken, maar als de N-VA niet over onze voorstellen wil spreken, moeten we tot de conclusie komen dat het niet mogelijk is.”

‘Niet incontournable’

“Als de N-VA terugkomt met vragen om grote luiken van de sociale zekerheid te splitsen, dan gaan we uiteraard niet over die zaken praten. We hebben altijd heel duidelijk gezegd dat we niet gaan onderhandelen over het op de helling plaatsen van de sociale zekerheid. Je moet daarvoor niet op de PS rekenen”, zei Magnette op de Franstalige zender RTL-TVi.

De PS-voorzitter herhaalde ook dat de N-VA niet incontournable is voor een regering. “Er zijn andere meerderheidsformules mogelijk. We moeten zien of de andere partijen bereid zijn een ander spoor te bewandelen”, aldus Magnette.

Indien een paarsgele coalitie met N-VA niet lukt, is enkel paarsgroen mogelijk, eventueel aangevuld met CD&V. Maar voor de christendemocraten en liberalen ligt een coalitie met een minderheid aan Vlaamse kant bijzonder moeilijk. En de liberalen hebben al eerder laten verstaan dat ze een regering met de groenen niet zien zitten.