Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

Ontsnapte Belgische IS-vrouw in Turkije gevat

Fatima Benmezian ontsnapte uit het gevangenenkamp van Ain Issa in Syrië.Beeld RV

Een van de Belgische ­vrouwen die uit een IS-gevangenenkamp in Syrië konden ontsnappen, is in Turkije opgepakt. Ze zou de grens zijn over­gestoken met de hulp van smokkelaars. De grens die volgens onze regering zo goed wordt bewaakt dat we geen terugkerende terroristen hoeven te vrezen.

Fatima Benmezian (24) uit Borgerhout zat vast in Ain Issa, een Koerdisch gevangenenkamp in het noorden van Syrië, toen de Turkse invasie begon. Zij zou een van de eersten zijn geweest die in de chaos konden ontsnappen — nog voor het kamp leegliep en de beruchte Antwerpse weduwen Bouchra Abouallal (26) en Tatiana Wielandt (27) daar met hun kinderen vertrokken. Dat duo zou zich nog altijd in Syrië bevinden – in de handen van een pro-Turkse militie, naar verluidt.

Over Benmezian werd na haar ontsnapping gemeld dat ze terug bij IS zou zijn beland. Tegen haar wil, zo luidde het, want ze had zich al van de terreurgroep afgekeerd. Het was een Française met wie Benmezian ontsnapt zou zijn, die aan haar familie vertelde dat ze door IS’ers waren “opgevangen” en terug “naar de woestijn” gebracht zouden worden. Ofwel was dat een misverstand, ofwel kon Benmezian weer vertrekken. Want vrijdag werd ze in Turkije opgepakt, aldus een zeer goed ingelichte bron.

Dat zou zijn gebeurd in Kilis, een stad op de grens met Syrië, maar zeker niet de dichtstbijzijnde grensovergang. Vanuit Ain Issa is het zeker 240 kilometer rijden door gebied dat respectievelijk door de Koerden en de Turken wordt gecontroleerd. De grens zou Benmezian zijn over geraakt met de hulp van smokkelaars. De kans is groot dat ze zich doelbewust liet oppakken, hopend dat de Turkse autoriteiten haar snel terug naar België zouden sturen.

Vliegtuig naar België

Het bewind van president Recep Tayyip Erdogan heeft meermaals aangekondigd dat het dat zal doen. Binnenlandminister Suleyman Soylu zei dat Turkije “geen hotel is voor IS’ers” en dat Ankara alle buitenlandse IS’ers naar hun landen van herkomst zal terugsturen, zelfs als die landen beslist hebben de nationaliteit van hun IS’ers in te trekken. De kans is dus reëel dat Benmezian, die in ons land al bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld is, een dezer dagen op een vliegtuig richting België wordt gezet. Zo zou zij nog eerder kunnen terugkeren dan de tientallen kinderen van Syriëstrijders over wie onze regering beweert dat ze welkom zijn, maar voor wie er niets wordt gedaan.

Toen de Turkse invasie begon, stelde binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V) dat er geen IS’ers zouden ontsnappen. “De Fransen en de Britten zorgen dat die in hun kampen blijven”, declameerde hij. Drie dagen later waren de eerste ontsnappingen al een feit. En minister van Justitie Koen Geens verzekerde dat de Turkse grens “gesloten en zeer streng bewaakt” was. Ook dat blijkt nu een illusie. 

Geens geeft nu geen commentaar op de zaak. Hij verwijst door naar het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, maar ook daar wil men geen commentaar kwijt over individuele dossiers.