Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Johnson weigert rapport over Russische inmenging bekend te maken

Johnson weigert rapport over Russische inmenging bekend te maken
Beeld AFP

Boris Johnson heeft geweigerd een rapport te openbaren over Russische inmenging in de Britse politiek. De Britse premier heeft laten weten dat pas na de verkiezingen te doen, dit tot verontwaardiging van de oppositie. Waarschijnlijk staat er informatie in die schadelijk is voor het imago van de Conservatieve regeringspartij.

Vorige week donderdag had Kamerlid Dominic Grieve, een Conservatief die door Johnson uit de fractie is gezet, in het Lagerhuis gewag gemaakt van het belangrijke rapport dat al maanden stof ligt te happen op de burelen van 10 Downing Street. Het gaat over pogingen van het Kremlin om invloed uit te oefenen op de Britse politiek en dan met name verkiezingen.

Het 50 pagina’s tellende rapport is samengesteld door de Lagerhuiscommissie voor Inlichtingenzaken en Veiligheid, dat door Grieve wordt gepresideerd. Hij wil dat de informatie nog voor de verkiezingen van 12 december bekend wordt, maar volgens de regering kan dat niet omdat er nog wat formaliteiten moeten worden afgerond. Tegenover The Guardian zei Grieve stomverbaasd te zijn over deze achteloze houding.

Kremlin

Al jaren gaan er geruchten dat het Kremlin niet alleen de Amerikaanse maar ook de Britse politiek probeert te ontregelen. Het EU-referendum zou een belangrijk doelwit zijn geweest. Volgens Downing Street is er geen sprake van dat de Russen verkiezingen hebben beïnvloed of gaan beïnvloeden. Daarom is er geen noodzaak om het rapport op stel en sprong openbaar te maken.

Wat het rapport vooral duidelijk schijnt te maken, zijn de banden tussen de Conservatieve Partij en leden van de Russische elite, contacten die vaak lopen via de groepering Conservative Friends of Russia. Zo leven er vragen over Sergej Nalobin, een in Londen woonachtige geheim agent die door Boris Johnson is omschreven als ‘onze goede vriend’.

Dat rijke Russen de kas van de regeringspartij spekken is geen nieuws. Enkele jaren geleden kwamen David Cameron en Boris Johnson bijvoorbeeld in opspraak na het spelen van een potje tennis met Lubov Chrnukin, de vrouw van een topman op het Russische ministerie van Financiën. Ze betaalde 160.000 pond voor dat genoegen.