Direct naar artikelinhoud
Openbare omroep

VRT-personeel betoogt op 5 december: ‘Geen propagandazender worden’

De VRT-gebouwen.Beeld Illias Teirlinck

De vakbonden en het personeel van de VRT houden op donderdag 5 december een grote optocht van aan het omroepgebouw aan de Reyerslaan in Brussel naar het Martelaarsplein, waar het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon gevestigd is. Met deze actie willen de bonden en het personeel duidelijk maken dat de ‘poging tot afbraak van de VRT door de Vlaamse regering’ niet door de beugel kan.

Aan de Reyerslaan heerst er veel ongerustheid sinds het aantreden van de Vlaamse regering Jambon I. Volgens een analyse van het regeerakkoord door de VRT zelf moet de openbare omroep tegen 2024 maar liefst veertig miljoen euro besparen. “Voor ons is nu de ondergrens bereikt”, zo klonk het eerder.

Het personeel van de VRT is nu van plan om op 5 december te betogen om haar ongenoegen te laten blijken. Michelle Graus van de socialistische vakbond ACOD omschrijft de opgelegde besparingen als “een afslachting” in plaats van “een afslanking”. Dat schrijft de links-progressieve website DeWereldMorgen.

Lees nu

‘‘De afspraak’, dat is een probleem’: waar Jambon I naartoe wil met de VRT

Volgens de vakbond kan een dergelijke besparing enkel gerealiseerd worden met drastische scenario’s: de uitverkoop van bepaalde diensten of het schrappen van zenders. “Of waarom niet: de hele nieuwsdienst. Dat zou passen in de ideologie van Jambon”, zei Graus nog. “De schrijvers van de ontwerpnota voor deze regering hadden het al duidelijk gemaakt. Jambon en De Wever willen de openbare omroep misbruiken als propagandazender. Propaganda voor hún nationalistisch gedachtegoed.”

De betoging zal doorgaan op 5 december, om 16u, aan het Martelarenplein in Brussel, waar het kabinet van Jambon is gelegen. De vakbonden hopen dat zo veel mogelijk mensen zich aansluiten bij de actie. Toch zou de betoging, ongeacht de opkomst, geen effect hebben op het zendschema van de verschillende VRT-kanalen. “Het klopt dat de vakbonden oproepen om te betogen, en wij zijn daarover met hen in gesprek”, zegt woordvoerder Bob Vermeir aan De Morgen. “Maar het is hoe dan ook niet de bedoeling dat de uitzendingen worden verstoord. Iedereen beseft dat onze mediagebruikers niet mogen worden verstoken van de informatie en de programma’s waarop zij recht hebben.”