Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Koning stelt PS-voorzitter Paul Magnette aan als informateur

Koning Filip en Paul Magnette.Beeld BELGA

Koning Filip heeft PS-voorzitter Paul Magnette aangesteld als informateur. Hij brengt op 18 november verslag uit, zo laat het Paleis weten. N-VA en PS wezen voortdurend naar elkaar over wie het initiatief moest nemen. Nu kan Magnette zijn favoriete optie van een paars-groene regering aftasten.

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond 3 politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). Mogelijk aangevuld met CD&V.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

De koning legt het initiatief nu dus toch in het kamp van de PS. Magnette zal nu allicht de komende twee weken aftoetsen of een paars-groene regering, eventueel aangevuld met CD&V maar in elk geval zonder N-VA, een mogelijkheid is. 

Vooral CD&V en Open Vld komen daardoor onder druk te staan, aangezien beide partijen er bijzonder beducht voor zijn zonder grootste partij N-VA - en zonder Vlaamse meerderheid - een regering te vormen. Dat kan bovendien mogelijk ook problemen geven in de Vlaamse regering, waar de drie partijen wel samen in zitten.

“Dat lijkt mij niet zo simpel”, analyseert politicoloog Dave Sinardet bij VTM Nieuws. “Het paleis heeft wel goed naar de N-VA geluisterd: zij hebben gezegd dat Magnette nu maar iets anders moest proberen, en dat moet hij nu doen. De optie die hij nu zal willen uitzoeken zal ongetwijfeld in eerste instantie paars-groen zijn.”

Een paars-groene coalitie met PS, sp.a, MR, Open Vld, Groen, Ecolo en CD&V heeft 88 zetels op 150. Dezelfde coalitie zonder CD&V (of zonder Open Vld) heeft slechts een bijzonder nipte meerderheid van 76. Magnette is voor alle duidelijkheid nog geen formateur, zijn opdracht is op dit moment dus nog niet een regering vormen.

Verslag op 18 november

Maandag brachten de preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) verslag uit bij de koning. Ze vroegen het staatshoofd om hen van hun opdracht te ontheffen en concludeerden dat de basis om een regering te vormen van N-VA en PS onbestaande is.

De koning heeft kennis genomen van die conclusies en heeft - na consultaties met de partijvoorzitters - een einde gemaakt aan hun opdracht. Hij heeft Paul Magnette nu aangesteld als informateur en die heeft de opdracht aanvaard. Op 18 november brengt hij verslag uit.

Wat met N-VA?

Voor N-VA was het eerder al zo klaar als een klontje: Magnette heeft maandagavond, in zijn pittige interviews op televisie, bewust de deur dichtgegooid voor paars-geel. “Hoe kan je zijn forse sortie in de Vlaamse en Franstalige media anders interpreteren? Op dat moment zat De Wever nog bij de koning”, luidt het in de partij.

Volgens N-VA was het bijgevolg aan PS om het initiatief te nemen in de formatie. In hun ideale scenario laten ze Magnette de eerstvolgende weken paars-groen aftoetsen, in de wetenschap dat zijn kans op slagen heel klein is. In Vlaanderen lijken Open Vld en CD&V nog lang niet klaar voor deze coalitie.