Francken legt zich niet neer bij dwangsom: “Visum voor Syrisch gezin zal niét uitgereikt worden”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is nog steeds niet van plan om een visum uit te reiken aan het Syrische gezin uit Aleppo dat een humanitair visum had aangevraagd voor ons land. Hij gaat opnieuw in beroep.

lbo

Het Hof van Beroep in Brussel oordeelde woensdag dat de Belgische Staat een dwangsom van duizend euro moet betalen per dag vertraging in het uitreiken van het visum, en dat per gezinslid. In totaal gaat het dus om 4.000 euro per dag.

Francken legt zich daar niet bij neer en stapt nu naar het Hof van Cassatie om de beslissing van het Hof van Beroep aan te vechten. “Dat visum zal niet afgeleverd worden. Het zou een zeer gevaarlijk precedent scheppen, we riskeren dan een stormloop op onze ambassades”, zo reageerde Francken donderdag in de Kamer. “Door gehoor te geven aan de uitspraak van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, zouden we de controle over onze eigen grens uit handen geven.

“Nergens ter wereld kunnen migranten een visum voor kort verblijf afdwingen via de rechter”, ging Francken verder. “Dit gaat niet over één enkele casus, maar dit gaat over de fundamentele vraag of het aan het bestuur is, dan wel aan een rechter om te oordelen over toegang tot ons grondgebied.”

Ongeloof

Oppositiepartijen sp.a, PS en Groen reageerden in de Kamer vol ongeloof. Ze verwijten Francken dat hij zich boven de wet verheven acht door geen gehoor te geven aan de verschillende uitspraken die rechters intussen gedaan hebben in dit dossier.

“U laat nieuwkomers een verklaring ondertekenen waarin uitdrukkelijk moet worden uitgelegd hoe de scheiding der machten één van de basisprincipes van onze rechtsstaat is. Maar dat geldt niet enkel voor nieuwkomers, dat geldt ook voor u”, sneerde sp.a-Kamerlid Monica De Coninck. “Stop dus met communiceren als een overjaarse verwende puber, door te zeggen: ‘de rechters zijn tegen mij en ik, ik zal die tientallen miljoenen humanitaire visa tegenhouden’.”

“Uw koppige weigering om dit visum toe te kennen is complete irrationaliteit”, hekelde ook Wouter De Vriendt (Groen). “Dit gaat niet om tienduizenden mensen, maar wel om de kans om één gezin uit de oorlogsgruwel van Aleppo te redden. Grijp die kans.”

Procedurefouten

Het Hof van Cassatie kan zich enkel uitspreken over procedurefouten. Indien Francken gelijk krijgt van Cassatie, wil dat zeggen dat de uitspraak van het Hof van Beroep in Brussel nietig wordt verklaard en dat de zaak opniéuw moet behandel worden voor een ander Hof van Beroep.

Volgens juristen op het kabinet van Francken, zijn er voldoende argumenten om te geloven in de slaagkansen van het aanvechten van de uitspraak voor Cassatie. “De strijd zal duren zo lang dat nodig is”, zei de staatssecretaris nog. “En ook tegen de dwangsom zijn er nog juridische mogelijkheden die ik ten volle zal uitputten.”

Leven niet riskeren

Francken en zijn diensten voeren al wekenlang juridisch strijd met de familie uit het zwaargetroffen Aleppo. Het huis van het gezin met twee minderjarige kinderen werd afgelopen zomer gebombardeerd. Met de hulp van het Belgische gezin, dat ze leerden kennen in Istanboel, hebben ze asiel aangevraagd in ons land. De vader van het gezin wil dat doen via een humanitair visum voor België, omdat ze niet illegaal willen vluchten via mensensmokkelaars, en hun leven niet willen riskeren op de Middellandse Zee. Maar ons land weigerde dat steeds, hoewel de familie volgens de Raad van Vreemdelingenbetwisting wel recht heeft op dat visum. De familie bezorgde hen daarop een advocate en die stapte naar de raad voor Vreemdelingenbetwisting om de weigering aan te vechten.

De rechtbank in eerste aanleg sprak in oktober sprak al een dwangsom van 4.000 euro per dag uit, maar daartegen ging Francken eerder al in beroep, waardoor de dwangsom voorlopig werd opgeschort.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen