woensdag 6 november 2019 - Genk
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Valentin Shibov: “Die eikels slaan blutsen in mijn motorkap en dak als ze uit de bomen vallen.” cn

Overlast

Nieuwe bomenrel: Eikenlaan is eiken beu

GENK

Heel wat bewoners van de Eikenlaan klagen over de eiken in hun straat. Van vallende takken en eikels tot verstopte goten en schade door wortels. De vervanging van de bomen stond jaren geleden al op de planning, maar daar is door de affaire rond de platanen in Waterschei niets van gekomen.

Vanuit de Vennestraat richting Margarethalaan staan aan weerszijde van de straat jonge boompjes. Maar eens voorbij de rotonde staan in diezelfde straat nog altijd de monumentale eikenbomen, destijds geplant toen ook de huizen er werden gebouwd. Je merkt meteen dat je door de Eikenlaan rijdt.

Toch zijn de meeste bewoners deze bomen liever kwijt dan rijk, blijkt uit een kleine rondvraag in de buurt. “Elke dag moet ik na mijn dagtaak nog heel wat energie steken in het opruimen van eikels en bladeren”, zegt Valentin Shibov. “De vallende eikels slaan blutsen in het dak en de motorkap van mijn wagen. En dan heb ik het nog niet over vallende dode takken. Hier moet dringend iets gebeuren.”

Miserie

Darcis Benjek weet dat de stedelijke diensten geregeld de straat komen kuisen. “Maar er is geen bijhouden aan”, zegt de vrouw. “Waarom kunnen ze in onze straat de bomen niet gewoon vervangen, zoals ze in het gedeelte bij café Sonja hebben gedaan?”

“Er kunnen rotte takken vallen zonder dat er wind is. Ik moet twee keer per dag met mijn zoon langs die weg naar school” Buurtbewoonster

Gaspare Macaluso denkt er net zo over: “We hebben er al jaren miserie mee. Een deel van de bladeren kan ik wel in de bladkorf kwijt, maar die is lang niet groot genoeg.”

Een jongere vrouw uit de straat is dan weer vooral bang dat haar 11-jarig zoontje iets overkomt. “Er kunnen rotte takken vallen zonder dat er wind is”, zegt ze. “Dat is recent nog bij ons gebeurd. Stel dat daar iemand onder loopt. Ik moet twee keer per dag met mijn zoon langs die weg naar school.”

Schepen voor Wijkontwikkeling Alessandro Cucchiara (Pro Genk): “Het was jaren geleden al de bedoeling om ook in dat gedeelte van de Eikenlaan de bomen te vervangen. Maar door de hele heisa rond de platanen in Waterschei is dat niet meer gebeurd. Ik kan voorlopig alleen zeggen dat dit probleem nog besproken moet worden in het meerjarenbeleidsplan. Daaraan wordt momenteel gewerkt. Begin december zullen we meer duidelijkheid krijgen.”

Snoeibeurt

Burgemeester Wim Dries (CD&V) wijst erop dat de bomen voor het laatst vier jaar geleden werden gesnoeid en dat de volgende snoeibeurt voor deze winter gepland staat.

Het conflict rond de platanen in Waterschei heeft de buurt daar jarenlang verdeeld. Een deel wilde de platanen behouden en een ander deel wil ervan af. Er is uiteindelijk een compromis gesloten waarin alle betrokkenen zich konden vinden. De bomen worden fasegewijs en gespreid in de tijd gekapt, zodat het rooien het beeldbepalende karakter van de wijk niet verandert.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws