Direct naar artikelinhoud
Brexit

John Bercow: ‘Brexit is grootste Britse vergissing sinds de Tweede Wereldoorlog’

John Bercow beleefde vorige week zijn laatste dag als Speaker of the House, voorzitter van het Lagerhuis.Beeld EPA

Eindelijk kan hij vrij spreken en zijn mening geven. En dat doet kersvers ex-Lagerhuisvoorzitter John Bercow dan ook. In een lezing voor buitenlandse journalisten in Londen noemde Bercow de brexit vanmiddag “de grootste vergissing van dit land sinds de oorlog”. Bercow werd tijdens zijn voorzitterschap door brexiteers al beschuldigd van vooringenomenheid over de kwestie.

“Ik denk niet dat de brexit het Verenigd Koninkrijk helpt”, aldus de Brit voor de Foreign Press Association volgens een aanwezige Italiaanse journalist. “Ik respecteer premier Johnson, maar de brexit helpt ons niet. We zijn beter af als deel van het Europese blok.”

Bercow ontkent wel ten stelligste dat hij de brexit actief heeft proberen tegen te houden. Als Lagerhuisvoorzitter had hij heel wat macht om bijvoorbeeld amendementen wel of niet te selecteren, of door bijvoorbeeld te beslissen de brexitdeal niet meer opnieuw voor te leggen nadat een eerste stemming mislukt was. Maar Bercow volgde daarbij enkel de regels en tradities, verzekert hij. “Het zijn de parlementsleden die het akkoord niet wilden implementeren, niet ik. Mijn job was de rechten van de leden van het Lagerhuis te beschermen. Daar verontschuldig ik me niet voor.”

Bercow werd maandag na 22 jaar in het parlement waarvan 10 jaar als voorzitter vervangen door Labour-parlementslid Lindsay Hoyle. Begin volgend jaar schrijft hij een boek over zijn carrière. 

Twitter bericht wordt geladen...