© REUTERS

EUROPA LEAGUE. AZ wint verrassend tegen Zenit, Vermaelen opnieuw in de basis bij AS Roma

De zesde en ook laatste speeldag van de groepsfase in de Europa League is gespeeld. Voor het eerst sinds 28 augustus stond Thomas Vermaelen nog eens in de basis bij AS Roma, Radja Nainggolan viel in. Nicolas Lombaerts en Axel Witsel, die de kapiteinsband droeg, stonden in de basis bij Zenit dat echter verrassen verloor. Manchester United won wel maar deed dat zonder Rode Duivel Marouane Fellaini. Een overzicht.

mawe

GROEP A. Manchester United wint, zonder Marouane Fellaini in de basis

© REUTERS

Na zijn slechte invalbeurt zondag, mocht Marouane Fellaini opnieuw op de bank plaatsnemen bij Manchester United. Hij verving Wayne Rooney na 70 minuten. Manchester United won op het veld van Zarya Luhansk, al was het even wachten op de openingstreffer. In de eerste helft werd er niet gescoord, maar Henrikh Mkhitaryan bracht Manchester United op voorsprong in de 48e minuut. Het was de allereerste goal voor de voormalig Borussia Dortmund-speler, sinds hij deze zomer bij Manchester United aankwam.

Zarya Luhansk voerde enkele minuten later twee wissels uit, maar dat bracht geen beterschap voor de thuisploeg. Na 88 minuten bevestigde Zlatan Ibrahimovic de score, de wedstrijd eindigde op 0-2.

Nog in groep A ontving Feyenoord groepsleider Fenerbahçe. De eerste goal was voor de bezoekers, Moussa Sow bracht zijn team op voorsprong. Dat was meteen de laatste goal in de wedstrijd. Fenerbahçe blijft groepsleider met 13 punten, Manchester United is tweede met 1 punt verschil. Beide teams gaan door naar de volgende ronde.

GROEP E. Vermaelen eindelijk nog eens in de basis bij AS Roma, Viktoria Plzen wint met 10 tegen 11

© EPA

Bij AS Roma kreeg Thomas Vermaelen nog eens een basisplaats, voor het eerst sinds 28 augustus. Het speelde in Boekarest tegen Astra Giurgiu. Na 71 minuten mocht Rode Duivel Radja Nainggolan invallen bij AS Roma. Hij kon geen verandering brengen in het spel, de wedstrijd eindigde zonder doelpunten. Ondanks het gelijkspel plaatst Roma zich met 12 punten als groepswinnaar voor de 1/16 finales, Astra Giurgiu eindigt tweede in groep E met 8 punten.

Viktoria Plzen speelde thuis tegen Austria Wien. Na 19 minuten kreeg de thuisploeg een rode kaart voor een overtreding van Lukas Hejda. Raphael Holzhauser zette de bijhorende penalty om. In de 40e minuut scoorde Lukas Rotpuller voor Austria Wien. Vlak voor de rust volgde Tomáš Horava met de aansluitingstreffer. Michal Duriš zorgde voor de gelijkmaker in de 72e minuut. Hij scoorde opnieuw in de 84e minuut en bezorgde zijn team de zege.

AS Roma is groepswinnaar, Astra Giurgiu staat op de tweede plaats.

GROEP H. Braga uitgeschakeld in Europa League door uiterst efficiënt Shakhtar

Voor Shakhtar Donetsk was de buit al binnen, zij gaan sowieso door naar de 1/16 finales van de Europa League. Donetsk nam alle aanvallende sterkhouders mee naar Braga, maar mist toch vijf spelers die wel op het veld stonden tegen AA Gent: doelman Pyatov, verdedigers Srna, Rakitskiy en Ismaily en verdedigende middenvelder Stepanenko. Opvallend, maar de Portugese coach van Shakhtar , Paulo Fonseca, staat er wel om bekend vaak te roteren. Maandag is er ook de belangrijkste match in de Oekraïense competitie, Dynamo Kiev - Shakhtar Donetsk.

© EPA

Voor Braga stond er wel wat op het spel, maar het kon niet winnen tegen een uiterst efficiënt Shakhtar. Serhiy Kryvtsov kopte de eerste goal binnen voor de bezoekers, na 22 minuten. De bal vloog hard op de keeper, maar die kon niet beletten dat hij in de netten belandde. Taison volgde in de 39e minuut met een tweede goal. Braga bleef niet bij de pakken zitten, na 4 minuten was er de aansluitingstreffer: Nikola Stojiljkovic scoorde voor Braga vlak voor de rust. In de tweede helft volgden er nog twee doelpunten voor Shakhtar, opnieuw gemaakt door Serhiy Kryvtsov en Taison. Nikola Vukcevic scoorde de 2-4 voor Sporting Braga, in de 89e minuut, maar de wedstrijd was al beslist.

Shakhtar Donetsk en AA Gent gaan door naar de volgende ronde.

GROEP D. Zenit verrassend onderuit tegen AZ

Na vijf opeenvolgende zeges is Zenit St-Petersburg er niet in geslaagd ook in zijn laatste groepswedstrijd de drie punten te pakken. De Russen verloren met 3-2 op bezoek bij AZ Alkmaar.

Er stonden drie Belgen op het veld in deze wedstrijd. Rode Duivels Axel Witsel en Nicolas Lombaerts stonden in de basis bij Zenit Sint-Petersburg, AS pakte uit met de Belg Stijn Wuytens, die in 2012-2013 een seizoen bij Beerschot speelde.

Zenit stond aan het begin van de wedstrijd ongeslagen op kop, de Russen pakten 15 punten in 5 wedstrijden. AZ volgde op de tweede plaats, met 5 punten. De Nederlanders kwamen met een verrassing: na de eerste helft stond het al 2-0, met goals van Ben Rienstra en Ridgeciano Haps.

© REUTERS

In de tweede helft kwam Zenit dan toch met de aansluitingstreffer, gemaakt door Giuliano. AZ bleek toch te sterk, Muamer Tankovic bevestigde de voorsprong en zorgde voor de 3-1. Na 80 minuten werd het toch nog gevaardlijk voor AZ. De Belg Stijn Wuytens scoorde ook, maar wel voor de verkeerde ploeg, en zorgde zo voor de 3-2. Zenit kon niet meer soren, AZ won en blijft tweede in groep D.

Nog in groep D speelde Maccabi Tel Aviv tegen Dundalk. Tal Ben Haim II bracht de thuisploeg op

© REUTERS

voorsprong met een penalty, maar vijf minuten later kwam Eli Dasa met de gelijkmaker. Dor Micha zorgde in de 38e minuut voor de 2-1.

Zenit en AZ Alkmaar mogen naar de 1/16 finales.

Groep G. Snelle voorsprong voor grootste concurrent Standard

Voor Ajax stond er niets meer op het spel, het was al zeker van groepswinst. Voor Standard, dat tegen een B-team van de Nederlanders speelde, was het bang afwachten wat Celta de Vigo zou doen tegen Panathinaikos.

Celta de Vigo begon gretig aan de wedstrijd en stond na 4 minuten al op voorsprong. Het was John Guidetti die de goal maakte. Fabián Orellana verdubbelde de voorsprong in de 76e minuut met een penalty.

Ajax gaat als groepswinnaar door naar de 1/16e finales, Celta De Vigo gaat ook door.

GROEP I. RB Salzburg wint tegen Schalke 04

Schalke 04 was al zeker van groepswinst, er stond dus niet veel meer op het spel. Voor Red Bull Salzburg was het onmogelijk om zich nog te plaatsten voor de volgende ronde. De wedstrijd in Salzburg eindigde op 1-0, na 22 minuten bracht Schlager de Oostenrijkers al op voorsprong. In de blessuretijd verdubbelde Josip Radosevic de voorsprong, het werd 2-0.

In Nice werd er niet gescoord in de eerste helft. Ze speelden tegen Krasnodar, die zo goed als zeker was van de volgende ronde in de Europa League. De niet onbesproken Mario Balotelli kreeg een gele kaart na 26 minuten. Na de rust mocht hij op de bank plaatsnemen. In de tweede helft kwam Krasnodar op voorsprong, dankzij Fedorl Smolov. Een fout van Andras Granqvist bezorgde hem een rode kaart, Krasnodar moest nog 30 minuten verder met een man minder. Alexy Bosetti zette een penalty om en zorgde zo voor de gelijkmaker. In de 77e minuut scoorde Maxime Le Marchand, het werd 2-1.

Schalke 04 en Krasnodar gaan door naar de volgende ronde.

GROEP F. Sassuolo-Genk uitgesteld, Rapid Wien en Bilbao spelen gelijk

De wedstrijd Genk-Sassuolo is uitgesteld tot morgen, maar in groep F kwamen ook Rapid Wien en Athletic Club de Bilbao in actie.

Athletic Club de Bilbao ging op jacht naar groepswinst, maar kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel op het veld van Rapid Wien. Joelinton zorgde in de 72e minuut voor de eerste goal voor Bilbao, maar een tiental minuten later volgde Joelinton met de gelijkmaker.

Bilbao staat voorlopig op de eerste plaats met 10 punten, Rapid Wien is derde met 6 punten. RC Genk is zeker van een plaats in de volgende ronde, het behaalde al 9 punten. Sassuolo staat laatste met 5 punten. Bij de wedstrijd tussen Sassuolo en Genk staat er niets meer op het spel, behalve eventuele groepswinst voor Genk.

Groep K. Southampton uitgeschakeld, Praag blijft groepswinnaar

De wedstrijd tussen Southampton en Hapoel Beer Sheva was beslissend: de teams stonden respectievelijk tweede en derde in het klassement, beide met 7 punten. Het duurde lang voor er een doelpunt gemaakt werd, maar na 79 minuten scoorde Maor Bar Buzaglo voor Hapole Beer Sheva. Het leek alsof Southampton uitgeschakeld was, maar in de blessuretijd kwam Virgil van Dijk met de gelijkmaker. Hapoel Beer Sheva gaat door naar de volgende ronde.

In het duel tussen Internazionale en Sparta Praag stond er niets meer op het spel: Praag was al zeker van groepswinst, Internazionale was zeker van zijn laatste plaats. Éder bracht de Italianen op voorsprong na 23 minuten. Lukáš Marecek scoorde voor Praag in de 54e minuut. Internazionale kwam goed weg, Praag miste een strafschop in de 65e minuut. In de laatste minuut maakte Éder er nog 2-1 van.

Sparta Praag gaat als groepswinnaar door naar de volgende ronde, Hapoel Beer Sheva gaat door als tweede in groep K.

GROEP C. Qabala zonder punten uitgeschakeld in de Europa League

Mainz won met 2-0 van Qabala, dat zonder punten de Europa League verlaat. Alexander Hack zorgde voor de 1-0 na 30 minuten, tien minuten later volgde Pablo De Blasis met een doelpunt.

In groep C gaan Saint-Etienne en Anderlecht door naar de volgende ronde.

GROEP J. Fiorentina groepswinnaar, PAOK Saloniki tweede

Fiorentina sluit de groepsfase af als leider. Matías Vecino scoorde na 60 minuten tegen Qarabag Agdam. Reynaldo zorgde in de 73e minuut voor de gelijkmaker, maar drie minuten later besliste Federico Chiesa de wedstrijd.

PAOK Saloniki eindigt als tweede, na een 2-0 thuiszege tegen Slovan Liberec. De goals kwamen van Garry Rodrigues en Dimitrios Pelkas.

Groep L. Osmanlispor en Villarreal naar 1/16e finales

Osmanlispor won thuis met 2-0 van FC Zürich. Het duurde een eindje voor de goals vielen, pas in de 73e minuut kon Osmanlispor voor het eerst scoren. De openingstreffer kwam van Dzon Delarge, Erdal Kilicaslan verdubbelde de score in de slotminuten.

Na een kwardier bracht Nicola Sansone Villarreal CF op voorsprong. Na de rust kwam Vlad Achim met de gelijkmaker. In de 88e minuut werd het 2-1, dankzij een goal van Manu Trigueros.

GROEP B. Nicosia is groepswinnaar

APOEL Nicosia won van Olympiakos Piraeus en overwintert in de Europa League als groepswinnaar. Het enige doelpunt kwam van Pieros Sotiriou, na 19 minuten.

Nog in groep B speelden BSC Young Boys en FC Astana tegen elkaar. Het werd 3-0 voor de thuisploeg, met doelpunten van Michael Frey, Guillaume Hoarau en Thorsten Schick. Het eerste doelpunt viel pas na 63 minuten.