Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Waarom Paul Magnette gedoemd lijkt te mislukken

PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld BELGA

Informateur Paul Magnette (PS) zet CD&V en Open Vld onder druk om te kiezen voor paars-groen. Alleen, de twee Vlaamse partijen houden de boot resoluut af. Heeft hij wel enige kans op slagen?

en

Magnette startte vanochtend meteen in alle discretie met zijn consultaties. Veel tijd heeft hij niet: op 18 november, binnen minder dan twee weken, moet hij al een eerste keer langs bij de koning om verslag uit te brengen. Hij zal gesprekken aanknopen met acht partijen, ook met N-VA, om het terrein te verkennen. Toch is zijn missie duidelijk, klinkt het binnen de PS: hij moet kijken of een paars-groene regering, eventueel aangevuld met CD&V, mogelijk is. 

Zijn grote probleem: CD&V noch Open Vld ziet dat op dit ogenblik zitten.

Voor CD&V blijft paars-geel de voorkeurpiste. “Wij vinden dat eerst die optie volledig uitgebeend moet worden”, zegt kandidaat-voorzitter Sammy Mahdi. “Niet halfslachtig zoals de voorbije maand.” De poging van de preformateurs Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) draaide op niets uit. 

Eenzelfde geluid bij Open Vld. N-VA en PS zaten de voorbije weken regelmatig rond de tafel, maar de andere paars-gele partijen werden amper betrokken. “Dat kan je toch geen preformatie noemen?” zegt een liberale bron. “Onze mening is toch ook van tel om een regering te vormen, net als die van sp.a, MR en CD&V.” 

Daarom dat Open Vld en CD&V erop blijven hameren dat de twee grootste partijen aan beide zijden van de taalgrens hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Paars-groen is voor hen te links en heeft geen meerderheid aan Vlaamse kant. “We gaan ons toch niet de facto laten regeren door de Waalse regering?” zegt een CD&V-bron. 

Bij Open Vld is de afkeer nog sterker, vooral tegenover Ecolo. “Paars-geel geniet onze volle steun”, klinkt het op het partijhoofdkwartier. “Vergeet niet dat Magnette een open opdracht heeft gekregen.”

Daar is cdH weer

Opvallend is dat het cdH zich weer mengt in de debatten. Voorzitter Maxime Prévot tweette dinsdagavond dat zijn partij “beschikbaar is om mee te werken aan een oplossing, niet aan het probleem”. Meteen na de verkiezingen had zijn partij nochtans resoluut voor de oppositie gekozen. Keert hij daarvan terug? De vijf cdH-zetels zouden weer nieuwe mogelijkheden scheppen in het rekensommetje om aan een meerderheid te geraken. Zo zou er bijvoorbeeld een paars-groene formule kunnen worden uitgedokterd zonder Open Vld, maar mét CD&V en cdH erbij.

“Onze positie is niet veranderd”, tempert Prévot meteen zelf de verwachtingen. “Wel willen we voor de grote hervormingen onze steun aanbieden vanuit de oppositie. Wanneer er een coalitie komt met een krappe meerderheid, kunnen wij met onze gedoogsteun de nodige stabiliteit garanderen.” 

Bij zusterpartij CD&V vinden ze het nog steeds jammer dat ze bij een eventuele regeringsdeelname niet kunnen rekenen op een partner aan Franstalige kant. “De voorbije vijf jaar waren veel eenvoudiger geweest met hen mee in de meerderheid”, zegt Mahdi. Maar een formule met gedoogsteun? “De ene keer wel meestemmen, de andere keer niet? Dat kan je toch niet stabiel noemen?” zegt Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. 

De piste om het cdH er weer bij te betrekken is op zijn zachtst gezegd niet voldragen. Prévot had pas vanochtend telefonisch contact met Magnette om zijn standpunt te verduidelijken, pas na zijn tweet dus. Voorlopig is hij ook niet uitgenodigd voor de verkennende gesprekken die de informateur organiseert. Ook bij de CD&V-partijtop vielen ze uit de lucht.

Liberale banden

Een andere grote vraag voor Magnette is of MR wel wil meegaan in een paars-groen scenario. “Het is goed dat hij nu eens zelf zijn alternatief kan proberen”, zegt kandidaat-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Hij wordt genoemd als dé topkandidaat om Charles Michel op te volgen. Mogelijk volgend week al, als hij het haalt in de eerste ronde. “Maar paars-geel geniet mijn voorkeur. Je kan moeilijk N-VA als grootste partij aan de kant laten staan. Welke legitimiteit heb je dan nog in Vlaanderen?” Hij benadrukt dat hij de banden met Open Vld wil aanhalen. “Het eerste wat ik ga doen als ik verkozen word, is gaan spreken met Gwendolyn Rutten.”

Het wordt dus bijzonder moeilijk voor Magnette. De N-VA is de laatste om dat erg te vinden. “Hopelijk mislukt hij”, zei N-VA-kopman Theo Francken vanmiddag aan VTM, “want een paars-groene regering zou slecht zijn voor Vlaanderen.”