CD&V wil verzwaring straffen voor geweld op hulpverleners nu doorvoeren: “Niet wachten op nieuwe federale regering”

© SPOEDmagazine/SPOED112

CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri roept het parlement op snel en ernstig werk te maken van de geplande verzwaring van straffen voor geweld op hulpverleners. Ze doet dat na de oproep van hulpverleners in onze krant om het geweld tegen hen te stoppen.

wer

De zwaardere straffen voor geweld tegen “personen met een maatschappelijke functie” staan in het nieuwe strafwetboek, dat in principe door de nieuwe regering wordt ingevoerd. Nahima Lanjri vraagt het parlement nu met aandrang om “niet te wachten op een nieuwe federale regering om deze belangrijke hervorming door te voeren. Het respect voor hulpverleners en wat zij dagelijks doen, moét worden hersteld. Aan hulpverleners kom je niet. Wie dat wel doet, riskeert zware straffen.”

LEES OOK: Wanneer de hulpverlener zelf het slachtoffer wordt: camera’s en affiches tegen geweld

De nieuwe straffen houden onder meer gevangenisstraffen tot 3 jaar in, voor het laagste vergrijp tegen een hulpverlener of een ambtenaar met een publieke functie.

Uit cijfers die het parlementslid opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) blijkt het fenomeen overigens nog grotere vormen aan te nemen dan gedacht. Jaarlijks dienen meer dan 2.000 hulpverleners, politieagenten maar ook ambtenaren en leraars een klacht in omdat ze bij de uitoefening van hun job werden aangevallen. Dat zijn 6 klachten per dag.

De meeste klachten worden in Brussel genoteerd, meteen gevolgd door Antwerpen. Volgens Lanjri zijn er in de praktijk vermoedelijk nog veel meer geweldplegingen, omdat hulpverleners niet altijd een klacht indienen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen