Direct naar artikelinhoud
Politiek

Informateur Magnette gaat met 10 partijen aan tafel: eerst inhoud, dan coalitie

Informateur Magnette gaat met 10 partijen aan tafel: eerst inhoud, dan coalitie
Beeld Eric de Mildt

Informateur Paul Magnette (PS) wil eerst focussen op inhoud, en later pas op de formatie. Dat heeft hij zonet gezegd op een persconferentie. De komende dagen gaat hij aan de tafel met N-VA, de liberalen, socialisten, groenen, christendemocraten en Défi. 

Magnette werd dinsdag door de koning aangesteld als informateur en moet uiterlijk op 18 november verslag uitbrengen. Hij zal het werk meteen aanvatten en ontmoet vandaag de vorige informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte. Binnen de 48 uur zal hij spreken met de voorzitters en alle onderhandelaars van de betrokken partijen: N-VA, MR, Open Vld, PS, sp.a, CD&V, cdH, Ecolo, Groen en Défi, aldus Magnette.

De informateur gaat naar eigen zeggen de methode veranderen. “Tot nu toe is er eerst gekeken welke partijen er rond de tafel kunnen zitten, alvorens te kijken wat er gedaan moet worden. Die methode werkt niet”, zei Magnette. En dus wil hij zich eerst op de inhoud concentreren, en daarna kijken met welke partijen er overeenkomsten gevonden kunnen worden. 

In een eerste fase worden de “prioritaire thema’s geïdentificeerd voor de toekomst van ons land”. Tegen zaterdagavond wil Magnette alle politieke families gesproken hebben, om zondag een samenvatting te kunnen maken van de belangrijkste thema’s. Vervolgens zal Magnette werk maken van de formatie. Van maandag tot vrijdag houdt hij bilaterale en multilaterale ontmoetingen om overeenkomsten te zoeken.

De dagen daarop stelt hij het verslag op dat hij op maandag 18 november bij de koning moet uitbrengen.

‘Niet naïef’

“We moeten niet naïef zijn, het zal niet makkelijk worden”, zei Magnette nog. “De verkiezingsuitslag maakt een snelle oplossing onmogelijk. Er zijn niet alleen grote verschillen tussen de partijen, er zijn ook veel spanningen.”

“Maar ik ben optimistisch. Ik weet dat ons land al door diepere crisissen is gegaan en we altijd een oplossing gevonden hebben. Ik geloof rotsvast in de toekomst van dit land.”

Paars-groen

De afgelopen dagen drong Magnette er nog bij CD&V en Open Vld op aan te kiezen voor paars-groen. Beide partijen hielden de boot resoluut af - al zette Mathias De Clercq (Open Vld) vanmorgen de deur weer op een kier door openlijk te pleiten voor een federale paars-groene coalitie.

Lees ook
Beeld Eric de Mildt