Familie overleden partner van Bernard Wesphael stapt naar Europees Hof

© BELGA

De nabestaanden van Véronique Pirotton, de partner van ex-politicus Bernard Wesphael, stappen naar het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg. Onder meer omdat ze het niet fair vinden dat ze als burgerlijke partij niet in Cassatie kunnen gaan en omdat ze volgens hen geen eerlijk proces kregen.

Het college van het hof van assisen van Bergen heeft Bernard Wesphael begin oktober vrijgesproken voor doodslag op zijn vrouw Véronique Pirotton op 31 oktober 2013. De vrouw werd dood gevonden op hun hotelkamer in Oostende. Moord volgens de speurders ende familie van Pirotton. Zelfmoord volgens de medeoprichter van de Franstalige politieke partij Ecolo.

De familie van Pirotton laat het daar niet bij en wil naar het Europees Hof stappen, zo bevestigt advocaat Philippe Moreau, advocaat van de nabestaanden van Pirotton, donderdagavond.

“Wij zijn van oordeel dat we geen eerlijk proces kregen in de rechtbank. Anderzijds hebben we geen toegang gehad op een dubbele graad van rechtspraak, omdat de burgerlijke partij geen recht heeft om in cassatie te gaan tegen een arrest van vrijspraak van het hof van assisen. Terwijl elke burger moet kunnen genieten van die dubbele graad van rechtspraak”, aldus mr. Moureau.

De burgerlijke partijen hadden zes maanden de tijd om het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te vatten. Maar zolang heeft men niet gewacht om de beslissing te nemen. Mr. Moureau had donderdagnamiddag al een ontmoeting met de familie van Véronique Pirotton over de verdere stappen die ze zullen zetten.

(Belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen