Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Economische tegenwind op komst: EU gaat woelige tijden tegemoet

Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) en zijn collega Valdis Dombrovskis (rechts) waarschuwen dat er de komende tijd geen ruimte is voor voor tevredenheid.Beeld REUTERS

De EU stevent af op een lange periode van bescheiden economische groei door internationale handelsconflicten (VS versus China), gebrek aan industriële hervormingen en de brexit. De Commissie verlaagt daarom haar groeivoorspelling voor de eurolanden. 

Het gaat om een verlaging van 1,4 naar 1,2 procent in 2020 en 2021. “Tot nog toe is de Europese economie veerkrachtig gebleken”, zei Europees Commissaris Dombrovskis (Euro) donderdagmorgen bij de presentatie van de economische najaarsramingen. De EU heeft zeven jaar groei achter de rug. “Echter, we kunnen woelige tijden tegemoet zien”, aldus Dombrovskis. 

Ook zijn collega Moscovici (Economische Zaken) waarschuwde dat de komende tijd geen ruimte biedt voor gezapige tevredenheid. De Commissie roept de regeringen van Nederland en Duitsland op – niet voor het eerst – meer uit te geven om zo de economie in heel Europa een duwtje in de rug te geven.

Afgelopen zomer waarschuwde de Commissie al voor economische tegenwind. Die zet zich door in de vorm van de handelsoorlog tussen de VS en China, die de wereldwijde economische groei drukt, aanhoudende onduidelijkheid over de brexit en industrieën in Europa die onvoldoende produceren en moderniseren.

De herfstraming van de Commissie is dan ook somberder dan die in de zomer. Met een gemiddelde verwachte groei van 1,2 procent van het bruto binnenlands product volgend jaar, doen de eurolanden het slechter dan de hele EU (inclusief niet-eurolanden: 1,4 procent). Vooral de Italiaanse groei is ronduit zwak (0,4 procent in 2020) maar ook België (1 procent) en Duitsland (1 procent) presteren slechter dan de meeste andere eurolanden. Als economische motor van de EU is de schrale Duitse groei een probleem voor alle EU-landen.

Lage werkloosheid en begrotingstekorten

Griekenland, dat jarenlange economische krimp kende, zit nu met 2,3 procent geraamde groei in 2020 in een comfortabeler positie. De hoogste groei zit in Malta (4,2 procent) en Ierland (3,5 procent). De Commissie is opgetogen over de dalende werkloosheid in de eurolanden: 7,4 procent in 2020, het laagste werkloosheidscijfer sinds de eeuwwisseling.

De begrotingstekorten in de eurolanden blijven laag, ondanks de afnemende economische groei. Het gemiddelde tekort bedraagt volgend jaar 0,9 procent (dit jaar 0,8 procent). Voor Nederland voorziet de Commissie een overschot van 0,5 procent, voor Duitsland van 0,6 procent. Ons land kampt met een oplopend tekort van 1,7 procent dit jaar naar 2,3 procent in 2021 en 2,6 procent in 2021. Ook het Italiaanse tekort neemt toe: 2,3 procent volgend jaar, 2,7 procent in 2021. De limiet voor eurolanden is een tekort van 3 procent.

Omdat België en Italië ook een hoge staatsschuld hebben (100 procent respectievelijk 137 procent) is de kans groot dat de Commissie beide landen binnenkort zal adviseren extra te bezuinigen.

Lage werkloosheid en begrotingstekorten
Beeld de Volkskrant