Direct naar artikelinhoud
BinnenlandUpdate

Chemiereus Ineos mag Antwerpse site ‘bouwrijp’ maken voor fabrieken, ondanks protest actiegroepen

Een van de gebouwen van chemiereus Ineos in de Antwerpse haven.Beeld Photo News

De Provincie Antwerpen geeft een vergunning aan chemiebedrijf Ineos voor het bouwrijp maken van zijn site voor twee nieuwe fabrieken, in Lillo in het Antwerpse havengebied. De vergunning komt er ondanks fel protest van actiegroepen, die de plannen bijzonder schadelijk voor het milieu noemen. Die actiegroepen zouden wel in beroep gaan.

en

Volgens eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) heeft het provinciebestuur het advies van de provinciale omgevingsvergunningscommissie gevolgd. De goedkeuring komt er ondanks honderden bezwaarschriften en een petitie van actiegroep Antwerpen Schaliegasvrij.

 Ineos maakte begin dit jaar bekend dat het Antwerpen had uitgekozen voor een investering van 3 miljard euro in twee nieuwe fabrieken op zijn huidige site in Lillo en op aanpalende terreinen. Het gaat om een propaandehydrogenatiefabriek (PDH) en een ethaankraker. Die moeten respectievelijk propaan omzetten in propyleen, en ethaan in ethyleen, grondstoffen voor andere chemieproducten.

Tegen de plannen ontstond al snel protest van milieuverenigingen, die onder meer vrezen voor meer CO2-uitstoot en meer plasticvervuiling. “Schaliegas, plasticvervuiling, ontbossing,... Hier komt alles samen wat misloopt”, klonk het deze zomer al in De Morgen.

Ook Natuurpunt onder vuur

Het bedrijf maakte zich sterk dat de voorziene ontbossing ‘op een verantwoorde manier’ kan gebeuren. Maar de tegenstand tegen de plannen hield aan. 

Niet alleen Ineos zelf deelde in de kritiek, ook natuurvereniging Natuurpunt kwam in het oog van de storm terecht. Het bos dat gekapt moet worden voor de uitbreiding van Ineos, moet namelijk elders heraangeplant worden. Dat Ineos een gift van 180.000 euro wou doen aan de lokale afdeling van Natuurpunt die moest evalueren hoeveel bos er gecompenseerd zou worden, riep dan ook maanden geleden al vragen op.

Boscompensatie

Na positief advies van de stad Antwerpen ziet nu ook het provinciebestuur geen graten in de bomenkap. Binnen de provinciale omgevingsvergunningscommissie kantte volgens de deputatie alleen het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zich ertegen. “Maar zij gaven wel enkele voorwaarden op voor het geval we toch een vergunning zouden geven”, zegt gedeputeerde Lemmens. “Het gaat onder meer om een boscompensatie van 55 hectare die moet worden aangeplant. Dat is meer dan wettelijk moest, maar wij kunnen dat niettemin opleggen in de vergunning.”

Het verdere project zal volgens Ineos nog vier à vijf jaar in beslag nemen, met de bouw van de industriële installaties maar ook onder meer de aanleg van verharde wegen, ondergrondse leidingen, een elektrisch distributienet en een kade. Voor die verschillende fases zullen nog bijkomende vergunningsaanvragen moeten worden ingediend. 

Beroep

Actiegroepen Straten-Generaal en Client Earth gaan volgens De Standaard in beroep tegen de beslissing. In eerste instantie bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Mocht ook dat bezwaar worden afgewezen, dan stappen ze naar de Raad van State.