Direct naar artikelinhoud
Europese UnieUpdate

Macron: ‘Europa staat op rand van afgrond’ en ‘NAVO is hersendood’

Emmanuel MacronBeeld REUTERS

De Franse president hangt een somber beeld op van de toestand waarin Europa en de NAVO verkeren. In een interview met het Britse magazine The Economist heeft Emmanuel Macron de NAVO zelfs “hersendood” verklaard. En met Europa gaat het al niet veel beter. “Het oude continent bevindt zich op de rand van de afgrond”, zo waarschuwt hij.

en

Macron is niet te spreken over hoe het vandaag met de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie is gesteld. De NAVO mag dit jaar zeventig kaarsjes uitblazen, maar volgens de politicus is er weinig reden tot feesten.

“Wat we nu beleven is dat de NAVO hersendood is”, zegt hij. De Franse president verwijst in het interview onder meer naar het gedrag van de Verenigde Staten, die onder president Donald Trump een meer teruggetrokken houding aannemen tegenover de andere NAVO-landen. “Er is geen enkele coördinatie van de strategische beslissingen van de VS met de NAVO-partners”, zegt hij daarover.

“We zien ook een ongecoördineerde agressie van een andere NAVO-partner, Turkije, in een zone waar onze belangen op het spel staan”, zo klinkt het. “Dat is een enorm probleem voor de NAVO.”

Artikel 5

De Turkse inval in Syrië zorgt ervoor dat Macron zich  ook vragen stelt bij artikel 5 van het NAVO-verdrag. Dat stelt dat de lidstaten militaire solidariteit moeten tonen wanneer een ander NAVO-land wordt aangevallen. “Als het regime van Bashar al-Assad beslist om een tegenaanval op Turkije te ondernemen, gaan we ons dan engageren?”

Daarom moet Europa op militair vlak haar eigen mannetje kunnen staan, en dus niet meer zo hard leunen op de Verenigde Staten om onze veiligheid te garanderen want die varen tegenwoordig meer en meer hun eigen koers.

Infanterie Belgische leger tijden NAVO-missie in Litouwen.Beeld © Bart Leye

Europese defensie

Maar met Europa zelf gaat het ook niet goed. Het staat “aan de rand van de afgrond”. De Franse president vindt dat de EU prominenter aanwezig moet zijn op het wereldtoneel.

Volgens Macron hebben we nu immers voor de eerste keer te maken met een Amerikaanse president die het idee van een gemeenschappelijk Europees project niet genegen is. En zelfs indien Trump niet herverkozen wordt, vallen de bondgenoten van weleer steeds verder uit elkaar. Hij pleit daarom voor een Europese defensie: “Een Europa dat op militair vlak capaciteit en strategische autonomie moet verwerven. En langs de andere kant een strategische dialoog - zonder naïviteit - heropenen met Rusland.”

“Indien Europa niet tijdig wakker wordt, zullen we niet langer zelf de controle hebben over onze lotsbestemming”, besluit Macron. “Europa zal verdwijnen als het niet gaat denken als een wereldmacht.”

‘Drastische woorden’

Volgens Duits bondskanselier Angela Merkel “overreageert” Macron. “De Franse president gebruikte eerder drastische woorden om zijn punt duidelijk te maken. Dit is niet hoe ik naar de samenwerking binnen de NAVO kijk”, zei ze op een persconferentie.

Volgens NAVO-baas Jens Stoltenberg is het bondgenootschap in het verleden al heel wat moeilijkheden en meningsverschillen te boven gekomen, zoals de Suezcrisis in 1956 en de oorlog in Irak in 2003.