Direct naar artikelinhoud
Muzieknieuws

Een Smiths-reünie volgens Johnny Marr: ‘Met Nigel Farage op gitaar’

Johnny MarrBeeld Photo News

Johnny Marr heeft korte metten gemaakt met de geruchten over een reünietournee van The Smiths die weer de kop opstaken. Een reünie komt er niet, maakte de voormalige Smiths-gitarist duidelijk. Tegelijk verwees hij naar de grote politieke meningsverschillen tussen hem en zanger Morrissey. Dat schrijft The Guardian.

Op een onlineforum van Morrisseyfans dook - niet voor het eerst - het gerucht op dat the Smiths ruim dertig jaar na hun split weer bij elkaar zouden komen. Bovendien zou de Britse band ook opnieuw gaan toeren. 

Gevraagd naar bevestiging antwoordde Johnny Marr kurkdroog “Nigel Farage op gitaar.” Waarmee hij het gerucht dadelijk naar de prullenbak verwees door te alluderen op de onverenigbaarheid van zijn en Morrissey’s politieke overtuiging.

Morrissey windt de laatste jaren geen doekjes om zijn steun voor de rechtse, anti-islampartij For Britain. Hij sprak zich uit voor de brexit, en gaf immigratie de schuld voor wat hij “het verlies van de Britse identiteit” noemde. 

Een Smiths-reünie volgens Johnny Marr:  ‘Met Nigel Farage op gitaar’
Beeld ANP

Marr bevindt zich aan het andere uiterste van het politieke spectrum. Op zijn meest recente album, ‘Call the Comet’, stelt hij zich een alternatieve maatschappij voor die “de belachelijkheid van de laatste jaren terugdraait”. Vorig jaar nog schreef hij samen met enkele collega-muzikanten een open brief naar toenmalig Brits premier Theresa May om te wijzen op de negatieve effecten van de brexit op de creatieve industrieën.

The Smiths gingen in 1987 uit elkaar. Morrissey en Marr hebben sindsdien herhaaldelijk gezegd dat ze geen reünie willen, en zouden volgens bepaalde geruchten zelfs een reünie-aanbod van een miljoen dollar geweigerd hebben.