Direct naar artikelinhoud
Syrië

Duitse overheid moet IS-strijdster terughalen, VN roepen België op kinderen te repatriëren uit Syrië

Vrouwen en kinderen in het kamp Al-Hol in Syrië.Beeld AFP

Een Duitse vrouw die in 2014 met twee kinderen naar IS-gebied in Syrië reisde en zich nu samen met drie kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp bevindt, moet gerepatrieerd worden. Dat heeft een rechtbank in Berlijn beslist. Het VN-mensenrechtencomité roept ons land intussen op om alle Belgische kinderen in conflictzones in Syrië te repatriëren.

en

Het derde kind van de vrouw is in Syrië geboren. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken had al regelingen getroffen om de kinderen over te brengen van het kamp in al-Hol, in het noordoosten van Syrië, naar Duitsland, maar weigerde uit veiligheidsoverwegingen om de moeder mee te repatriëren.

De rechtbank besliste dat de moeder samen met de kinderen, 2, 7 en 8 jaar oud, teruggebracht moeten worden, omdat ze zonder haar getraumatiseerd zouden raken en van haar afhangen voor de zorg. Nog volgens de rechtbank gaf Berlijn geen enkele reden waarom de moeder een gevaar vormt voor het land.

Vorige week woensdag besliste een Brusselse rechter nog dat de Belgische staat alles in het werk moet stellen om een Belgische Syrië-strijdster en haar twee kinderen naar België te repatriëren. De vrouw zit sinds februari 2018 met haar twee kinderen vast in het kamp Al-Roj en wil naar België terugkeren. De Belgische staat krijgt nu 75 dagen om dat voor elkaar te krijgen. Minister van Justitie Koen Geens gaf vorige donderdag al aan dat de regering wellicht in beroep zal gaan, maar dat beroep houdt niet tegen dat de staat het vonnis in tussentijd wel moet uitvoeren.

Repatriëren

België moet alles in het werk stellen om alle Belgische kinderen in conflictzones in Syrië te repatriëren “uit respect voor het hoger belang van het kind”. Dat stelt het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties donderdag in een rapport met zowel “positieve aspecten” en als “zaken die aanleiding geven tot bezorgdheid” inzake respect voor de mensenrechten. Het comité zegt verontrust te zijn door het aantal Belgische kinderen die zich conflictzones bevinden en door de omstandigheden waarin ze zich bevinden.

Volgens het OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse, bevinden zich 69 kinderen met een band met België in de regio, meestal met moeder in de kampen voor vrouwen van IS-strijders of “Foreign Terrorists Fighters” (FTF).

Het mensenrechtencomité dat zijn basis in Genève heeft, vindt dat de Belgische staat de repatriëring van alle kinderen moet faciliteren en de toegang tot medische zorg en reïntegratiediensten tijdens hun repatriëring.

Het comité is ook bezorgd over het feit dat de Belgen, verdacht van terroristische daden of oorlogsmisdaden riskeren in derde landen - Irak en Syrië - te worden berecht, zonder juridische garanties of het recht op een rechtvaardig proces en de internationale politieke en burgerrechten. België zou het nodige te moeten doen om de Belgische verdachten van terrorisme of oorlogsmisdaden op berechtiging volgens de internationale rechten.