Shutterstock
Volledig scherm
© Shutterstock

Pensioen zelfstandige: met deze formules bouw je extra kapitaal op

SparenWie als zelfstandige werkt, weet hoe belangrijk het is om extra kapitaal op te bouwen tegen pensioenleeftijd. We bekijken even de verschillende formules en de bijhorende rendementen. 

10 reacties

  • Vital Verstraten

    4 jaar geleden
    Gewoon zelfstandige in de gezondheidszorg, en liefst nog een beroep waar de staat een MONOPOLIE creëert door de numerus clausus, en als ge dan denk toch nog te weinig te verdienen, gewoon niet geconventioneerd werken, succes verzekerd. Legaal uw zakken vullen op kosten van de maatschappij. Als ik toen wist wat ik nu weet, NOOIT meer STEM, loont niet, geen loon naar werken.
  • Eddy Lefevre

    4 jaar geleden
    Een werknemer weet blijkbaar nog niet welke verantwoordelijkheden een werkgever allemaal heeft. Niets houdt heb tegen om ook zelfstandig te worden. Als men hier in België mensen tewerkgesteld stelt wordt men er niet voor geapprecieerd, dat is duidelijk. Geen 13, 14de maand, geen verlofgeld, geen eindejaarsbonus, geen stempelgeld, zeker 60 tot 80 u werken / week, voortdurend investeren, geen groot pensioen, ..... wie nog zin om zelfstandig te worden? Niemand houdt hen tegen toch?
  • Marie Jeanne Robert

    4 jaar geleden
    Frans Dedokker,hoe kortzichtig,onwetend en bevooroordeeld kan je zijn. Volg eerst 'n cursus bedrijfsbeheer of boekhouden of doe geen domme uitspraken!
  • Jens van den Broeck

    4 jaar geleden
    Hoe moet een zelfstandige in godsnaam voor pensioen sparen als hij die van 5 anderen al aan sociale bijdragen moet betalen? Ik ben het ooit geweest, nooit niet meer!! Even als werknemer, nu ook een dikke uitkering en lekker een sociale woning. Dat een andere gek het maar betaalt !
  • An Peeters

    4 jaar geleden
    De achterpoortjes bij zelfstandigen staan nog altijd wijd open : ze trekken hun kleding, etentjes met vrienden, schoolgerief voor de kinderen enz allemaal af, als kosten voor de zaak. Een werknemer moet hiervoor volle pot betalen en dan nog durven klagen over hun pensioen ! En meer werken ? Neen, niet alle zelfstandigen, absoluut niet !