Direct naar artikelinhoud
Politiek

Conner Rousseau verkozen tot nieuwe sp.a-voorzitter

Conner Rousseau.Beeld rv

Conner Rousseau (26) volgt John Crombez op als voorzitter van sp.a. De sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement haalde het bij de voorzittersverkiezingen van Hannes De Reu en Christ’l Van der Paal. Hij wordt de jongste partijvoorzitter uit de Belgische geschiedenis.

en

De 40.000 sp.a-leden konden de voorbije weken hun stem uitbrengen. Rousseau en running mate Funda Oru kregen 72 procent van de stemmen. Christ’l Van der Paal en Bart Callaert haalden 16 procent. Hannes De Reu en Elhasbia Zayou haalden 11 procent. Dat betekent dat Rousseau als voorzitter en Oru als ondervoorzitter de volgende 4 jaar sp.a zullen leiden. 

Rousseau en Oru maakten het nieuws bekend via Instagram. “Matekes, we hebben nieuws. We hebben net vernomen dat Conner en ik jullie vertrouwen hebben gekregen als voorzitter en ondervoorzitter”, klonk het in een filmpje.

In een reactie aan Belga zegt Rousseau dat hij van de sp.a opnieuw een partij wil maken die verkiezingen wint. “Ik ben heel trots, maar vooral ontzettend dankbaar dat de sp.a-leden Funda en mij het vertrouwen hebben gegeven om de partij een elektroshock te geven. De voorbije maanden hebben Funda en ik zoveel vuur gezien in de partij. We gaan er vollen bak invliegen om voor een sp.a te zorgen waar onze leden trots op kunnen zijn. Een sp.a die weer staat waar ze moet staan en klaar is om opnieuw verkiezingen te winnen.”

Om de sp.a opnieuw te laten groeien, wil Rousseau eerst en vooral de interne partijorganisatie op punt stellen. “We gaan in stilte en onder de waterlijn een aantal processen in gang zetten”, zegt hij. “Ik ga de eerste drie maanden dan ook geen grote verklaringen afleggen.”

Rousseau en Oru worden op 14 december, op het administratief congres van sp.a in Brussel, officieel aangesteld door de leden van sp.a. 

Twitter bericht wordt geladen...

Jongste partijvoorzitter 

Met zijn 26 jaar - volgende week wordt hij er 27 - is Rousseau de jongste partijvoorzitter uit de Belgische geschiedenis. Politiek zit hem in het bloed. Zijn overgrootmoeder, Maria De Smet, heeft decennialang in de Kortrijkse gemeenteraad gezeteld en was even senator. Zijn moeder, Christel Geerts, is senator geweest voor sp.a en jarenlang burgemeester van Sint-Niklaas. 

Rousseau heeft de politiek dus met de paplepel meegekregen. Toch is de snelheid waarmee de 26-jarige tot de top van de partij is doorgeschoten opvallend. Tot vorig jaar had quasi niemand van de Oost-Vlaming gehoord. Toch draaide hij al een tijdje mee achter de schermen. In 2017 werd hij directeur communicatie van de partij.

Bij de verkiezingen in mei 2019 werd Rousseau door de partij naar voor geschoven als lijsttrekker in Oost-Vlaanderen. Hij ontpopte zich tot een van de gezichten van de verjonging en vernieuwing bij de Vlaamse socialisten en raakte verkozen met 17.438 voorkeurstemmen. In het Vlaams Parlement werd hij meteen aangeduid als fractieleider.

De jonge voorzitter krijgt nu de opdracht de rode rangen te sluiten en de Vlaamse socialisten uit het moeras te trekken. Hij volgt John Crombez op, die in juni 2015 voorzitter werd na een lange voorzittersstrijd met Bruno Tobback. Na de voor sp.a slechte verkiezingsuitslag bood de Oostendenaar eerder dit jaar zijn ontslag aan, maar de partij vroeg hem aan te blijven tot aan de voorzittersverkiezingen die sowieso voor dit najaar gepland waren. Crombez stelde zich uiteindelijk geen kandidaat meer voor een tweede termijn.