Direct naar artikelinhoud
SyriëUpdate

Turkije dreigt IS’ers vanaf maandag terug naar land van herkomst te sturen, Vierlandentop over Syrië in december

Turkije dreigt IS’ers vanaf maandag terug naar land van herkomst te sturen, Vierlandentop over Syrië in december
Beeld AFP

Turkije begint vanaf maandag opgepakte strijders en leden van Islamitische Staat (IS) naar hun land van herkomst terug te sturen. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken aangekondigd. Begin december vindt een top over Syrië plaats tussen Turkije, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het gaat om IS-strijders die Turkije eerder heeft opgepakt in Noord-Syrië tijdens de militaire operatie daar. Minister Suleyman Soylu meldde begin deze maand al dat Ankara de strijders wilde terugsturen maar gaf toen geen termijn. 

‘Wij zullen deze mensen naar jullie terugsturen’, aldus de minister. ‘En wij beginnen maandag hiermee.’ Turkije bekritiseert voortdurend landen in Europa die weigeren hun burgers terug te nemen die in Syrië gevangen zijn genomen. Het Turkse leger viel vorige maand het Koerdische gebied binnen in Noord-Syrië waar duizenden IS-strijders gevangen worden gehouden.

Donderdag zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat er meer dan 1.150 IS-strijders opgesloten zitten in Turkse gevangenissen.

Lees nu

Ook internationale media voelen hete adem van Turkije in hun nek

Het is onduidelijk om welke nationaliteiten de minister het heeft. Landen als Nederland en Groot-Brittannië hebben volgens Soylu de makkelijke weg gekozen door sommige IS-leden, van wie de meeste een dubbele nationaliteit hebben, de nationaliteit van dat land af te nemen. Dat is volgens de minister onverantwoord en onaanvaardbaar, “want Turkije mag het oplossen”. De Europese landen hebben zich de afgelopen weken echter eerder weigerachtig getoond om IS-strijders weer te ontvangen, vanwege tegenstand binnen de bevolking en risico’s voor de veiligheid.

Vierlandentop

Begin december vindt een top over Syrië plaats tussen Turkije, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, meldt Ibrahim Kalin, woordvoerder van de Turkse president, vrijdag. De top zou losstaan van de NAVO-bijeenkomst op 3 en 4 december in de buurt van Londen.

De bijeenkomst tussen Recep Tayyip Erdogan, Emmanuel Macron, Angela Merkel en Boris Johnson werd aangekondigd na een voorbereidende ontmoeting in Istanboel tussen de Turkse woordvoerder en Franse, Duitse en Britse delegaties.