Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © BELGA

OPINIE. “Waarom ik als makelaar jouw loon moet weten”

Immomakelaars willen graag het loon van kandidaat-huurders inkijken, zo werd eerder deze week bekend. Het voorstel lokte felle reacties uit. Maar volgens Filip Dewaele, CEO van Dewaele Vastgoedgroep, is het systeem zoals het nu bestaat voor geen enkele partij efficiënt. De huurprijzen duidelijker op de affiche zetten, zoals de Huurdersbond voorstelt, is volgens hem geen oplossing. Op voorhand een digitaal huurdersprofiel opstellen, waarin alle nodige zaken staan - zoals inkomen, verwachting en samenstelling van het gezin - dàt zou pas een stap in de goede richting zijn, zegt Dewaele. Lees hieronder integraal zijn opiniestuk.

17 reacties

  • Leo Duym

    4 jaar geleden
    Ik had eens een discussie met een makelaar over het nut van zijn beroep. Zijn argument: ‘Ik heb net een huis verkocht. Zonder mij waren koper/verkoper er, omwille van de prijs, niet uitgeraakt.’ ‘Ja, en dan,’zei ik, ‘je treedt op als stimulator, maar wat is daar de meerwaarde van? Hoeveel kopers of verkopers zijn er niet die achteraf vinden dat ze precies door jouw tussenkomst aan te lage prijs verkocht, of aan te hoge prijs gekocht hebben? En jouw 3% geeft velen een vieze nasmaak.
  • Julien Cuypers

    4 jaar geleden
    Alsof diegenen die een hoog loon hebben, elke maand de huur betalen. Het is het plichtsbesef dat momenteel volledig fout zit. Er zijn er genoeg die genoeg verdienen, maar voorrang geven aan allerlei luxe, en waardoor de huur uiteindelijk niet betaald wordt.
  • Nema De Geest

    4 jaar geleden
    Ik heb eens gekeken op hun website. In mijn buurt geen enkele woning te vinden van 600 euro, volgens de CEO mag huur maar een derde van je loon zijn. Iedereen met een loon van 1800 euro kan en mag dus niet huren van de CEO, maar ze mogen ook geen sociale woning. Het is de immo-sector die die prijzen heeft laten stijgen. Ofwel lonen flink omhoog ofwel huur en woonprijzen ferm omlaag.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Ze kunnen het misbruiken om tussen potentiële huurders te discrimineren en om de prijs maximaal op te drijven. Huur hoeft ook niet noodzakelijk betaald te worden van je wedde of uitkering. Dat kan evengoed van je spaarcenten, beleggingen etc. Moeten ze dat dan allemaal weten.
  • FRANK WILLEMS

    4 jaar geleden
    Vroeger jaren 60/70was het de gewoonste zaak dat je kleine intrest betaalde op je zwart geld dat je op voorhand aan de bank gaf ... door de goede tijden andere voorwaarden !