Direct naar artikelinhoud
De LijnUpdate

Socialistische vakbond wil woensdag in heel Vlaanderen staking bij De Lijn, ACV distantieert zich

Socialistische vakbond wil woensdag in heel Vlaanderen staking bij De Lijn, ACV distantieert zich
Beeld BELGA

In het conflict met de directie van De Lijn in Vlaams-Brabant zitten de drie vakbonden lang niet op dezelfde golflengte. De christelijke bond ACV distantieert zich zelfs uitdrukkelijk van de oproep van de socialistische collega’s van ACOD om de staking uit te breiden naar heel Vlaanderen. Dat meldt ACV.

en

Al bij de uitnodiging van de directie van De Lijn in Vlaams-Brabant voor nieuw overleg vrijdagnamiddag bleek dat de vakbonden niet aan hetzelfde zeel trekken. Alleen de christelijke bond ACV trok naar de onderhandelingen. De socialistische ACOD weigerde de uitnodiging. De liberale ACLVB vroeg om een sociale bemiddeling op te starten.

Voor ACV is overleg de enige weg naar oplossingen. “Voor de herfstvakantie was er al overleg over enkele zaken en lag er een plan van aanpak op tafel. Alleen op die manier kan er resultaat geboekt worden. We vinden het in het belang van iedereen niet langer gepast om de reiziger hiervoor verder in de kou te laten staan en de publieke opinie negatief te beïnvloeden. We hebben sinds de start van het conflict op 5 november wel degelijk stappen vooruit gezet.”

De christelijke vakbond stelt zich openlijk de vraag waar dit moet eindigen. “Intussen roept ACOD op om vanaf 13 november heel Vlaanderen in chaos te dompelen. In het huidige politieke klimaat dat de privatisering van het openbaar vervoer in het regeerakkoord heeft gezet, is dit koren op de molen van al wie De Lijn liever ziet verdwijnen. Wij distantiëren ons hier uitdrukkelijk van”, klinkt het.