Door deze hel moet je om bij de Belgische elite-eenheid Special Forces te horen

© VTM

"Vechten tot je erbij neervalt... En dan gewoon rechtstaan en opnieuw beginnen." Wie lid wil worden van de Belgische elite-eenheid Special Forces, moet tijdens de opleiding door de hel en nog eens terug, zo blijkt uit de tweede aflevering van de VTM-documentairereeks 'Special Forces'. "Want we kunnen alleen iets doen met iemand die niet opgeeft. Nooit."

mtm

LEES IN ONZE PLUSOMGEVING. De mannen die de para’s doen verbleken

30 november. 60 kandidaten schrijven zich in om lid te worden van de Special Forces, de militaire elite-eenheid die de voorbije 70 jaar een cruciale rol speelde in zowat elke Belgische militaire operatie. Na een eerste medische controle blijven er nog 47 kandidaten over. "We beginnen met een preselectie van drie weken, waarvan de eerste week de meest intensieve is", waarschuwt commandant Wim Denolf de stagiairs. Snel zou blijken dat hij niet gelogen had.

Wat volgt is een beknopt overzichtje van de eerste vier dagen... van de preselectie.

DAG 1: Bergham Run

De stagiairs moeten acht kilometer lopen, zo snel mogelijk en met een 20 kilo zware rugzak om de schouders. Wie er langer dan 50 minuten over doet, valt sowieso af. De weersomstandigheden zijn guur: koude én regen.

Meteen na de Run worden de kandidaten in een veel te warm lokaal gezet, waar ze een resem theorietesten moeten afleggen. Op het einde van de dag zijn er nog 33 kandidaten over.

DAG 2: Oriëntatiecross

De tweede dag is volgepropt met een afwisseling tussen theoretische oefeningen en een loodzware oriëntatiecross, waarbij de kandidaten geen tijd krijgen om te recupereren.

DAG 3 en 4: Dropping en 'Milling'

De 33 stagiairs worden heel vroeg uit hun bed gehaald voor een Coopertest, een oefening waarbij je in twaalf minuten tijd een zo groot mogelijke afstand moet afleggen. Eén deelnemer haakt meteen na de test af, de overige 32 worden naar de gym gestuurd voor een serie krachtoefeningen.

Diezelfde dag nog staat de Devil's Run op het programma, een loodzware oefening waarbij de kandidaten beter leren samenwerken. Terwijl de instructeurs vanalles uit een rijdende vrachtwagen gooien, moeten zij samen alle rommel opnieuw in de laadbak zien te krijgen. Opnieuw iemand haakt af.

Ook dan is het nog niet gedaan. De kandidaten moeten hun rugzakken pakken, waarna ze op de bus gezet richting Ardennen voor een reeks klimoefeningen en een nachtelijke dropping. Het is half negen 's ochtends als de kandidaten - zonder slaap maar na ruim 50 kilometer te hebben gestapt - weer aankomen in de kazerne. Nog 25 kandidaten blijven over. "Dit was gewoon sterven."

Het moment om te gaan slapen? Vergeet het maar. Na een kort ontbijtje volgt de apotheose van de tweedaagse: 'Milling'. Ofwel: een quasi hopeloos man-tegen-mangevecht tegen een ervaren instructeur. Concreet houdt dat drie minuten vechten in waarbij de kandidaten tot het uiterste moeten gaan.

De instructeurs zijn tevreden. "Het gaat om een zeer goede lichting."

Special Forces, zes weken lang elke donderdagavond om 21.50 uur op VTM.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen