Paul Magnette brengt CD&V in een lastig parket (video)

Koen Geens en Pieter De Crem © Belga Image

Informateur Paul Magnette overlegt zaterdag met CD&V over de federale formatie. De partij houdt aan haar veto tegen paars-groen, na een onduidelijke communicatie daarover deze ochtend. ‘Wij zijn gewoon van bij onze mening te blijven’ zegt federaal onderhandelaar Koen Geens (CD&V) aan Knack, verwijzend naar zijn eerdere uitspraak dat een paars-gele coalitie voor zijn partij de enige optie is.

Paul Magnette (PS) brengt CD&V in een lastig parket. De informateur spreekt sinds donderdag met 10 partijen over de vorming van een nieuwe federale regering. Ook de ecologisten zitten opnieuw mee aan tafel. Maar federaal onderhandelaar voor CD&V Koen Geens heeft eerder herhaaldelijk gezegd dat de enige optie voor zijn partij een paars-gele coalitie is.

‘Paars-geel is onze mening’

Houdt Koen Geens nu voet bij stuk? Na de ministerraad vanochtend zei Geens aan Knack (zie video lager): ‘Wij zullen morgen spreken met meneer Magnette. Hij heeft 10 partijen uitgenodigd en wij zijn gewoon van bij onze menig te blijven.’ En die mening gaf hij twee weken eerder: een paars-gele coalitie en niet de progressieve, paars-groene coalitie waar de PS al op aanstuurt.

Dat CD&V worstelt met de nieuwe situatie, bleek eerder deze ochtend, toen Geens en zijn federale collega Pieter De Crem de indruk gaven hun paars-gele eis in te trekken. Kort voor de start van de ministerraad zegden ze aan VRT dat ‘in deze tijden alles mogelijk is en niets is uitgesloten.’ Dat leek alsof de partij haar veto tegen paars-groen liet varen.

‘Goede vergadering gehad’

Na de ministerraad moesten in de Wetstraat 16 beide kopstukken even de tijd nemen om samen te kortsluiten: ‘We hebben een heel goede vergadering gehad, minister Geens en ikzelf,’ zei De Crem achteraf aan Knack.

Het duo herhaalde vanaf dan op elke vraag over de regeringsvorming één en dezelfde zin: ‘Wij zijn gewoon van bij onze mening te blijven.’ Ze willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: het moet paars-geel worden, de N-VA moet mee in bad.

Open VLD: De Clercq teruggefloten door De Block

Ook vanuit Open VLD-hoek werd het paars-groene scenario afgewezen. Eerder deze week brak Gents burgemeester Mathias De Clercq een lans voor paars-groen, de coalitie waarmee hij ook zijn stad bestuurt.

Maar volgens Maggie De Block is de partij daar tegen. Aan Knack zei ze na de ministerraad: ‘Alle respect voor de lokale keuze van Mathias, maar ik denk dat als we voor het land kiezen, we toch een andere voorkeur hebben.’ Het Gentse paars-groen: goed voor de stad maar niet voor het land, klinkt het dus.

En dat is meteen ook een boodschap aan Paul Magnette: De Clercq is weliswaar geen cavalier seul als links-liberaal binnen de Open VLD, maar als het erop aankomt zullen de Vlaamse liberalen kiezen voor een coalitie liever mét dan zonder de N-VA.

Tenzij Maggie De Block vanochtend voor haar eigen beurt sprak en Gwendolyn Rutten wel degelijk De Clercq naar voren schoof om een reële en geprefereerde piste uit te testen.

Lees verder onder de video

De tellers op nul

De aanstelling en de aanpak van Paul Magnette als informateur blijkt een gamechanger. Open VLD stelt zich eerder afwachtend op. Vooral CD&V moet zich nu herpositioneren. Magnette zette alle tellers van de onderhandelingen opnieuw op nul, nadat de voorbije vijf maanden werd gesproken over een coalitie rond de N-VA en de PS. Dat was het voorkeursscenario van de christendemocraten en Koen Geens benadrukte dat door een veto te stellen tegen paars-groen.

Maar nu liggen de kaarten weer anders, hetgeen Geens in een moeilijke positie plaatst. Hoe gaat CD&V zich de komende dagen opstellen? Houdt ze mordicus aan paars-geel, en geeft ze daarmee aan dat elk ander avontuur van Magnette zonder CD&V zal zijn? Of stappen de christendemocraten mee in de ruime dialoog waar Magnette op aanstuurt, richting een noodregering met een alternatieve coalitie, of een nieuwe regering met de PS en Ecolo-Groen?

Partij ad interim

Koen Geens zal het quasi in zijn eentje moeten oplossen, want een nieuwe voorzitter voor de CD&V is er nog bijlange niet; ten laatste pas op 6 december. Misschien is het daardoor dat de communicatie vanochtend grillig verliep?

Want wie stroomlijnt eigenlijk de CD&V-standpunten en -tactiek nu het hoofdkwartier op de Wetstraat 89 wordt gerund door twee publiek afwezige ad-interimvoorzitters?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content