Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

Twee van de gevaarlijkste Belgische vrouwen ontsnapt uit Koerdisch gevangenenkamp

Twee van de gevaarlijkste Belgische vrouwen ontsnapt uit Koerdisch gevangenenkamp
Beeld AFP

Het probleem van Belgische IS’ers die in Syrië zijn ontsnapt, deint uit. Nu blijken er ook twee Antwerpse vrouwen terug op de loop die werden getraind om aanslagen te plegen. Verscheidene bronnen zeggen ons dat zij al in Turkije zitten — maar daar nog niet zijn opgepakt.

Toen het OCAD vorige maand aan het parlement meedeelde dat er door de Turkse inval in het noorden van Syrië zeker vijf Belgen — twee mannen en drie vrouwen — uit gevangenissen van de Koerden konden ontkomen, bleek dat er daar ook eerder al landgenoten waren ontsnapt. Minstens vier vrouwen, zo leerde een nota die het OCAD overhandigde aan de Kamercommissie voor Buitenlandse Betrekkingen. Goed ingelichte bronnen hebben ons nu namen genoemd van twee van die vrouwen — en het zijn niet de eerste de beste.

De uit Mechelen stammende Kaoutar Bioui (32) — alias Umm Haniefa — is de echtgenote van Hicham Chaïb, het gewezen Shariah4Belgium-kopstuk dat in een video van IS verscheen terwijl hij een gevangene executeert met een schot in het hoofd. Zelf riep Bioui op Facebook ooit op om Vlaams Belanger Filip Dewinter te doden. “Laat er een Mohamed B. onder jullie opstaan die komaf maakt met dat varken”, zo bezwoer ze — verwijzend naar de moordaanslag van vijftien jaar geleden op de Nederlandse schrijver Theo van Gogh.

Kaoutar Bioui (32) riep op Facebook ooit op om Vlaams Belanger Filip Dewinter te doden.Beeld RV

Op haar twintigste liep Bioui nog stage als bejaardenhelpster in een Mechels rusthuis. Maar toen ze daar een job kreeg aangeboden, weigerde ze omdat ze er geen hoofddoek mocht dragen. En toen ze tegen de wil van haar vader trouwde met Antwerpenaar Chaïb, werd ze uit haar familie verstoten. De tweede vrouw is Rahma Benmezian (31), die zich ook Umm Nusaiba laat noemen. Zij is de oudere zus van Fatima Benmezian, de Borgerhoutse die vorige maand uit het Koerdische kamp in Ain Issa wist te ontkomen en kort geleden in Turkije opgepakt werd.

Explosieven

Rahma Benmezian en Bioui zijn wellicht al maanden geleden ontsnapt uit het kamp van Al-Hol. De kans is groot dat ze hun vrijheid kochten met geld dat door IS-aanhangers in heel Europa wordt samengebracht. Ook in ons land zijn er al twee verdachten van zulke collectes in de boeien geslagen. Beide vrouwen vertrokken naar Syrië in 2013 en zijn ook close met Bouchra Abouallal en Tatiana Wielandt, de twee andere Belgische vrouwen die vorige maand uit Ain Issa ontsnapten. Zij zitten nu vast bij een pro-Turkse militie in Syrië. Benmezian was getrouwd met een neef van Abouallal, terwijl het Bioui zou zijn geweest die Wielandt en Abouallal terug naar Syrië lokte nadat zij in 2014 teruggekeerd waren om hier te bevallen.

Insiders zeggen dat Bioui en Benmezian nog niets aan extremisme ingeboet hebben. En dat is wel verontrustend, wetend wat een gevangengenomen Antwerpse IS’er over hen verklaarde toen hij werd verhoord. “IS heeft hen getraind om explosieven te kunnen hanteren, met de bedoeling om hen via Turkije naar Europa terug te sturen en daar een aanslag te plegen”, zo staat te lezen in een ondervragingsverslag van het Amerikaanse leger dat deze krant in handen kreeg. “Ze geloven heel sterk in IS en zijn bereid om daarvoor te sterven”, zo luidde het nog. “En ze zijn niet geliefd bij de andere vrouwen omdat ze openlijk wapens dragen.”

‘Troebel zicht’

Niemand lijkt met zekerheid te weten waar de twee vrouwen intussen verblijven. “Maar er zijn sterke tekenen dat ze in Turkije zitten en daar nog op vrije voeten zijn”, zo zeggen onze bronnen. Of ze nog rondlopen met het idee om een aanslag te plegen, valt moeilijk in te schatten. Maar als ze alleen maar naar huis zouden willen, dan is het wel vreemd dat ze hun arrestatie ontlopen. De meeste westerse IS’ers denken immers dat de Turken hen snel op een vliegtuig naar huis zullen zetten en sturen er daarom zelf op aan om in Turkije opgepakt te worden.

Opmerkelijk is ook dat Bioui vorig jaar nog dood werd gemeld. “Gesneuveld op 12 augustus 2018 samen met echtgenoot Hicham Chaïb”, heette het toen. De familie van Chaïb geloofde alvast in zijn overlijden, zo blijkt uit een rouwbericht dat op Facebook verscheen. “Een grote broer ben je altijd geweest en zal je altijd blijven. Moge Allah jou genadig zijn”, zo luidde dat. Toen Bioui later levend opdook in het gevangenenkamp van Al-Hol, deden er gauw ook geruchten de ronde dat Chaïb nog leeft. Hij zou wel gewond geraakt zijn, maar zich teruggetrokken hebben in Irak. Of daar iets van klopt, valt echter niet te zeggen — en zelfs onze veiligheidsdiensten spreken van “een troebel zicht” op de vraag of hij nog leeft.