Tipsy trips: Regula Ysewijn proeft porto in de Dourostreek
Reizen met een vleugje alcohol zitten in de lift. En het hoeft niet altijd wijn of champagne te zijn. Wij gingen op portotrip naar de Dourovallei in het kielzog van bakgoeroe Regula Ysewijn en trokken naar Ierland voor whiskeytasting met een vrouwelijke touch.
In Portugal kennen ze een gezegde: God schiep de wereld, de mens schiep de Dourovallei. Met haar uitgestrekte wijnterrassen, zover het oog reikt, en de Dourorivier die er grillig doorheen meandert, is ze een van de mooiste plekjes op aarde. In de omliggende dorpjes lijkt de tijd nog stil te staan en wordt alle porto ter wereld gemaakt. Elk jaar vinden 150.000 reizigers hun weg naar het stukje Unesco-werelderfgoed, op twee uurtjes van Porto, om er een van de vele portohuizen te bezoeken. Ook Regula Ysewijn (36), culinair auteur en kleurrijk jurylid van Bake Off Vlaanderen. Met haar retrolooks en opvallende bloem in het haar ziet ze eruit alsof ze hier altijd al thuisgehoord heeft. Al was haar eerste ervaring met porto niet zo denderend. “Net zoals zoveel mensen is dat vaak de eerste alcohol die je mag drinken als kind of tiener. En echt lekker is dat nooit, omdat het vaak goedkope porto is. Pas toen ik een Portugees vriendinnetje had, is er een andere wereld voor me opengegaan. Zij bracht eens een fles witte porto van twintig jaar oud mee, en die blies me van mijn sokken.”
Britse link
Regula’s grootste passie is, zoals welbekend, de Britse culinaire cultuur. Ze schreef dit jaar Brits bakboek, dat genomineerd is voor Het Gouden Kookboek, een Nederlandse prijs. Tot haar grote verbazing ontdekt ze dat porto en Groot-Brittannië niet los te koppelen zijn van elkaar. De Engelsen dronken tot de zeventiende eeuw Franse wijn. Maar toen ze in ongenade vielen, moesten ze op zoek naar een alternatief, en dat vonden ze in de Douro, waar al wijn verbouwd werd sinds de Romeinen. Ze kochten de vaten op en zetten er hun Engelse namen op. Graham’s, Warre’s, Dow’s … Regula smult ervan. “Zo zie je maar hoe religieuze en politieke twisten de culinaire wereld kunnen veranderen. We hebben de porto dus deels te danken aan de Britten. Misschien was het er anders niet geweest.” Intussen is Graham’s hofleverancier van de Queen, die elk officieel banket afsluit met porto.
Zelf drinkt Regula het meestal bij een stuk stilton, als afsluiter van een maaltijd, maar ze ziet ook andere mogelijkheden. “Er zijn zoveel soorten porto (zie kader op de volgende pagina) en voor elke gang heb je er wel een. Mensen denken bij porto ook vaak aan het eenzijdige mierzoete drankje dat grootmoeders en tantes graag serveren in miniglaasjes, maar we moeten van dat vooroordeel af. Een goedkope porto is gewoon zoet druivensap; een goede porto heeft gebalanceerde smaken en veel diepte.”
Respect voor het ambacht
Is het de eeuwenoude geschiedenis die er hangt? Of de weergaloze natuur? Wat het ook is, de Douro doet iets met je. Ook met Regula. “Ik ben echt verliefd op de Douro. Je vóélt de passie van de wijnmakers. Alles gebeurt hier nog met de hand – van het verzorgen van de wijnranken tot het plukken. Niet evident met zulke heuvelhellingen. Ik ga hier weg met honderd procent meer respect voor dat product. Iedereen zou een reisje naar de Douro moeten boeken, om te beseffen hoeveel bloed, zweet en tranen erin kruipt om die porto te maken. Ik wil dat mensen weten: die eerste porto die je dronk als kind? Forget it! Koop een goede fles voor jezelf en er gaat een heel andere wereld voor je open.”
Porto voor dummy’s
• Porto is versterkte wijn, met een alcoholpercentage tussen de 18 en 20 procent.
• Ruby: een jonge portosoort, heeft vaak maar drie jaar in een vat gezeten.
• Tawny: rijpt langer op kleinere vaten dan de ruby. Zo heeft Graham’s 10 Year, 20 Year, 30 Year en 40 Year Old Tawny. De smaak is ook veel complexer.
• Vintage: porto van een uitzonderlijk jaar. Zo is 1983, het geboortejaar van Regula, een vintagejaar. Vintage porto ligt hoogstens 20 maanden in een houten vat, dan rijpt hij verder in de fles. Hoe ouder een vintage, hoe duurder hij wordt. De koning van de porto.
• Late bottled vintage: vintage porto die later gebotteld wordt, en eerst 4 tot 6 jaar rijpt op vat.
• Witte porto wordt gemaakt van witte druiven. Vaak jong gebotteld, maar sommige rijpen ook jaren op vaten.
• Er is ook roze porto, al is dat voor sommige portomakers een brug te ver.
• De ideale drinktemperatuur varieert, voor een ruby is dat 14-16 °C, tawny 10-12 °C, witte porto 6-10 °C. Koelen met ijs doe je alleen voor een porto-tonic.
• Een geopende fles porto drink je het best meteen op als hij een gewone kurk heeft. Is het een kurk met een plastic kop, dan kan je hem nog enkele dagen laten staan in de koelkast.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
Dat kalkoen op het kerstmenu thuishoort, is een traditie die we graag in ere houden. Gevuld met krokante pancetta, champignons en geurige kruiden is dit een smakelijk én dankbaar hoofdgerecht. Net zoals we weer mooie momenten aan tafel beleven met wie we graag zien, genieten we ook samen van een rijkelijke maaltijd. -
Independer
De 5G-deadline nadert: waar kan je vandaag (nog niet) supersnel mobiel surfen?
Mobiel surfen met een snelheid van 1 Gbps: de belofte van 5G hangt al langer in de lucht. Maar waar kan je vandaag daadwerkelijk mobiel op 5G surfen, mét een goed signaal? Independer.be duikt heel concreet in de nieuwste cijfers van het BIPT, het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie, dat de uitrol ervan in ons land op de voet volgt. -
-
Lidl
Wrap it up! Lekker makkelijk: fajita's met gewokte savooi en rundsreepjes
-
Spaargids.be
Adieu, Maestro: wanneer krijg jij je nieuwe bankkaart? En vanwaar de (verplichte) switch?
Houders van een Maestro-bankkaart moeten afscheid nemen van hun oude kaart en krijgen een nieuwe Debit Mastercard of Visa Debit in de plaats. Wanneer is die switch gepland? Wat zijn de verschillen tussen je oude en nieuwe kaart? En wat als je met je oude Maestro een hotel reserveerde, maar ter plaatse aankomt met je nieuwe exemplaar? Drie vaak gestelde vragen, waarop Spaargids.be drie duidelijke antwoorden formuleert. -
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
Het is zoetekauwen niet ontgaan: cinnamon rolls of kaneelrolletjes zijn gigantisch in trek. Een paar jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu zijn er zelfs zaken die uitsluitend het zoete gebakje verkopen, zoals PEAS in Hasselt. PEAS was de allereerste in België en zelfs Europa met een vegan cinnamon roll business. Zaakvoerder Els Berx legt ons uit wat het dessert zo populair maakt. “Ik zou er makkelijk drie na elkaar kunnen opeten.” -
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
-
Jobat
Wil jij niet werken tot je 67e? Met dit stappenplan krijg je genoeg geld bijeen voor een uiterst vroege pensionering
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
“De zee is onze achtertuin.” 3 topgerechten uit het nieuwe kookboek van de Zeeuwse BlendBrothers
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer