Direct naar artikelinhoud
IS-strijdersUpdate

Turkije stuurt buitenlandse jihadi’s terug: nog geen Belgen op het vliegtuig

“We gaan de IS-leden naar u terugsturen. Ze zijn van u, doe ermee wat u wil", liet de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu optekenen.Beeld AP

Turkije is zoals aangekondigd begonnen met het uitzetten van buitenlandse leden van terreurgroep IS die het had opgepakt. Een Amerikaanse jihadi is al teruggestuurd, binnenkort volgen 24 anderen. Het is niet duidelijk of en wanneer Belgische IS-strijders worden teruggestuurd. 

Vrijdag kondigde Turkije aan dat ze vanaf maandag buitenlandse jihadi’s zou uitzetten, en inmiddels is de daad bij het woord gevoerd. Vandaag is al zeker een Amerikaan gedeporteerd naar een onbekende bestemming en ook een Duitser en een Deen zouden naar hun thuisland gevlogen worden. Turkije wil deze week ook nog elf Fransen, tien Duitsers en twee Ieren deporteren. Het gaat om IS-strijders die Turkije eerder heeft opgepakt in Noord-Syrië tijdens de militaire operatie daar.

Turkije heeft volgens Buitenlandse Zaken zo ook “minder dan vijf” Belgische IS-strijders onder haar hoede, maar of en wanneer die worden teruggestuurd, is niet duidelijk. “Daarvoor bestaan bilaterale procedures. We staan in nauw overleg met de Turkse autoriteiten maar we hebben nog geen informatie over wanneer zo’n repatriëring in gang zou worden gezet”, stelt een woordvoerder.

“Ze zijn van u, doe ermee wat u wil”, zo zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu vrijdag toen hij de demarche aankondigde. Turkije bekritiseert voortdurend landen in Europa die weigeren hun burgers terug te nemen die in Syrië gevangen zijn genomen. Het zou gaan om meer dan 1.550 IS-strijders.

De voorbije weken kreeg Ankara dan weer kritiek omdat het de strijd tegen IS zou bemoeilijken, doordat het op 9 oktober een offensief lanceerde tegen Koerdische milities in Syrië. Die milities nemen een centrale positie in in de strijd tegen IS.