Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Informateur Magnette op persconferentie: ‘Ben iets optimistischer dan een week geleden’

PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld Tim dirven

Meer mensen aan het werk. Dat is een van de prioriteiten die informateur Paul Magnette (PS) naar voor schuift. Met een geschreven nota wil hij nu verder vooruitgang boeken. 

Magnette werd vorige dinsdag door de koning aangeduid als informateur. Nu hij de tien partijen afgelopen weekend een eerste keer heeft gezien, gaf hij aan de pers een stand van zaken.

Hij wil nu vooral werken op de overeenkomsten tussen de partijen, gaf hij aan, niet op wat hen verdeelt. Zo is elke partij ervan overtuigd dat de werkzaamheidsgraad opgekrikt moet worden. “Het stond in elk verkiezingsprogramma, het staat ook in de regeerakkoorden van de regio’s”, zegt Magnette. “ Dat is al een vertrekpunt waar we op verder kunnen werken. Meer mensen aan het werk betekent sociale vooruitgang en is ook goed voor de staatsfinanciën”, zei hij. Over de manier waarop er meer aan de slag kunnen: daarover lopen de meningen uiteen. “Er is nog heel veel werk.”

Hij heeft ook zijn werkmethode bepaald. Hij heeft een geschreven nota klaar, waarin hij eerst het probleem objectief in kaart wil brengen, met zo veel mogelijk cijfers. Vervolgens stelt hij een doel voorop om tot slot te komen tot de manier om dat doel te realiseren. 

Hij kijkt verder dan de arbeidsmarkt alleen. Zo wil hij zich ook focussen op klimaat, de strijd tegen armoede, een betere werking van justitie en tot slot migratie. “Er is een consensus bij de partijen dat daar de prioriteit moet liggen.” Verrassend is dat niet. Ook zijn voorgangers Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) schoven die thema’s naar voor.

Eventuele communautaire hervormingen vormen geen apart luik in de gesprekken. Wel wil hij per domein kijken of de bevoegdheden nog wel op het juiste niveau zitten. “In een federale staat is het logisch dat de relaties tussen de deelstaten en bevoegdheden geëvalueerd worden”, zegt hij. Daarmee slaat hij de deur niet helemaal dicht voor de N-VA, maar houdt hij tegelijk de lijn op met MR dat helemaal geen zin heeft in communautaire avonturen. Hoewel zijn partij een duidelijke voorkeur heeft voor paars-groen, weigerde hij opnieuw zich uit te spreken voor een bepaalde coalitie. “Ik heb een informatie-opdracht, geen preformatie-opdracht. Ik werk op de inhoud”, luidde het.

Beleid versoepelen

Magnette zal tot eind deze week praten met de verschillende partijen. Opvallend daarbij is dat socialisten, liberalen en groenen aan tafel zullen schuiven als politieke families. “Zo hebben ze zich de voorbije dagen ook aangeboden”, zegt hij. Voor wat het waard is: speculaties over een regering waarbij bijvoorbeeld MR meedoet, maar Open Vld vervangen wordt door CD&V, mogen even in de koelkast. De andere partijen, N-VA, Défi en CD&V, ziet hij apart. Magnette gaf wel aan dat één partij enkel steun wil leveren vanuit de oppositie. Het lijkt een veilige gok om aan te nemen dat het om CdH gaat, aangezien dat altijd hun uitgangspositie is geweest. Alleen: voorzitter Maxime Prévot wil bevestigen noch ontkennen dat ze effectief aan de kant blijven.

Magnette kondigde ook aan dat hij deze week Pierre Moscovici ontmoet, de eurocommissaris voor Economie en Financiën. Hij wil klaarheid over de Europese begrotingsregels. Steeds meer stemmen gaan op om het beleid te versoepelen. “Veel andere landen, zoals Frankrijk en Italië, kampen, net als wij met een tekort, en stellen vragen”, zei Magnette. Toch benadrukte hij dat de tien partijen ervan overtuigd zijn dat het huidige tekort, van 11 miljard euro, niet verder mag ontsporen. “Niemand wil een sneeuwbaleffect, zoals in de jaren 80.” 

Volgend weekend wil Magnette en eerste synthese klaarstomen om die volgende maandag aan de koning voor te stellen. Indien hij voldoende vooruitgang boekt en de koning vraagt hem zijn missie voort te zetten, dan is Magnette daarvoor beschikbaar. En zijn kansen? Er wordt gepraat, iedereen is het eens over de methode, dat is al heel wat, geeft de socialist aan. “Ik ben al iets optimistischer dan vorige week.”