Direct naar artikelinhoud
De Lijn

Directie en bonden De Lijn onderhandelen dinsdag 8 uur over staking Vlaams-Brabant

De Lijn.Beeld BELGA

Directie en vakbonden van De Lijn onderhandelen morgen vanaf 8 uur op de hoofdzetel in Mechelen onder leiding van een sociaal bemiddelaar over het sociaal conflict bij de chauffeurs in Vlaams-Brabant dat al een week aansleept. Dat is vernomen in vakbondskringen.

en

Ook vandaag/maandag gingen een aantal chauffeurs in Vlaams-Brabant niet aan het werk. De Lijn raamde het aantal stakende chauffeurs maandagmorgen op zo’n 10 procent. De hinder concentreert zich voornamelijk in de Vlaamse Rand, waar de stakingsactie vorige week dinsdag van start ging in de stelplaatsen Grimbergen, Londerzeel, Asse, Vilvoorde, Dilbeek, Meerbeke, Leerbeek en het Rad. Ook chauffeurs in de stelplaats Leuven nemen sinds enkele dagen deel aan de actie.

Alhoewel de vakbonden hun leden vrijlaten om al dan niet verder te staken wordt ook morgen/dinsdag hinder verwacht. Als de onderhandelingen dinsdag niets opleveren, dreigt het ACOD om op 13 november in heel Vlaanderen een stakingsactie te organiseren. De Lijn van haar kant betreurt de actie en wijst op het ontwerpakkoord van donderdag waarin het naar eigen zeggen tegemoetkwam aan de eisen van de stakers. Dit akkoord werd nadien echter afgewezen door vakbonden en hun achterban.

Met de stakingsactie wordt geprotesteerd tegen tal van problemen bij De Lijn zoals het personeelstekort, de onregelmatige werkroosters in de chauffeursplanning, het niet toekennen van verloven, de slecht werkende personeelsadministratie, de manklopende organisatie in de technische diensten, de planning van de controleurs... In de dreiging tot een algemene staking woensdag heeft het ACOD het over “het heersende slechte personeelsbeleid en gebrek aan waardering voor het personeel”.