Direct naar artikelinhoud
Vermiste rugzaktoerist

Lost podcast zaak van verdwenen Belg op? Journalist maakt reeks over Théo Hayez

Lost podcast zaak van verdwenen Belg op? Journalist maakt reeks over Théo Hayez
Beeld The Lighthouse

Een Australische journalist heeft een podcast gemaakt over rugzaktoerist Théo Hayez, in de hoop zijn verdwijning – de Belg is sinds mei vermist – op te helderen. Geen dwaas idee, zo blijkt. De laatste jaren zijn cold cases al vaker zo opgelost. Zelfs de Nederlandse politie wil met een podcast een moord ontrafelen.

“Journalisten blijken goede speurders”, zei Ine Van Wymersch in februari, toen nog parketwoordvoerder. “Ze kijken soms met een andere blik, een open vizier, naar een dossier. Het gebeurt dat ze met interessante pistes komen die dan door het gerecht onderzocht worden.”

In Vlaanderen werd dankzij onderzoeksjournalist Kurt Wertelaers begin dit jaar nog het moordonderzoek naar de Antwerpse Sally Van Hecke heropend – haar lichaam werd op 10 augustus 1996 teruggevonden. In Nederland staat misdaadverslaggever Peter R. de Vries erom bekend oude moord- en verdwijningszaken nieuw leven in te blazen.

Aan de andere kant van de wereld doet David Murray hetzelfde. Sinds vorige week pluist de Australiër, in samenwerking met de krant The Australian, de mysterieuze verdwijning van Théo Hayez uit. De jongeman van achttien uit Overijse was down-under met vakantie, maar keerde op 31 mei niet terug naar zijn hostel in Byron Bay. Het is sindsdien zoeken naar een speld in een hooiberg. De misdaadjournalist wil nieuwe getuigenissen sprokkelen en vooral: “Ik hoop hem gewoon terug te vinden voor zijn ouders.”

Gsm-signaal

De man doet dat niet via een of andere tv-show, maar met een podcast. Intussen staan er twee afleveringen online van The Lighthouse, een verwijzing naar de vuurtoren waar het gsm-signaal van Théo voor het laatst opgevangen werd.

Of het project kans op slagen heeft? Absoluut. David Murray is niet zomaar iemand die poogt te achterhalen wat er met de Belg zou zijn gebeurd. Hij werkte mee aan The Teacher’s Pet, een gerenommeerde podcastreeks die het verdwijningsverhaal vertelt van Lynnette Simms (33), een Australische vrouw wier lichaam nooit gevonden werd. Dankzij de serie – wereldwijd 28 miljoen keer gedownload –, kon na meer dan 36 jaar de echtgenoot van Lynnette Simmsworden aangeduid als moordenaar. Ex-rugbyspeler Chris Dawson is intussen aangeklaagd.

Dankbaar medium

“Een podcast is een zeer dankbaar medium voor een onderzoeksjournalist”, legt podcastkenner Pieter Blomme uit. “Het is net een true crime-verhaal dat het genre populair heeft gemaakt bij meer dan enkel nerds. De Amerikaanse reeks ­Serial, over de moord op de achttienjarige Hae Min Lee in 1999, is nu de succesvolste podcast ooit.” Een audio-uitzending leent zich volgens Blomme, meer dan een tv-uitzending, soms beter tot het oplossen van een cold case. “Tv-makers mogen nooit alle foto- en videomateriaal uit een politiedossier in beeld brengen en zijn sterk aan privacyregels gebonden, terwijl een podcast op dat vlak minder gevoelig ligt.”

Dat beaamt ook radiomaakster Eva Moeraert, die een podcast maakte over zelfdoding, Waarom. “Ik heb veel mensen kunnen overtuigen hun verhaal te vertellen door louter hun naam te veranderen. Ze komen niet zichtbaar in beeld, maar je hoort wel hun echte stem.”

Politie en justitie staan niet afkerig tegenover true crime-podcasts. “De ophelderingsgraad van opsporingsprogramma’s is meer dan 30 procent. Wij erkennen dus absoluut hun meerwaarde”, vertelde Ine Van Wymersch op Radio 1.

Onopgelost

In Nederland hopen rechercheurs zelf via een driedelige podcast een gouden tip te krijgen over een onopgeloste moordzaak van een man in 1991. “Een tv-aflevering duurt slechts een uurtje, in een podcast kan je veel meer kwijt. Ik denk dus dat dit een heel slimme zet is”, zei een media-expert er.

Bovendien is er veel meer ruimte om met nieuwe tips en getuigenissen aan de slag te gaan. Het parket in ons land benadrukt wel dat “het recht op een eerlijk proces nooit geschonden mag worden en dat privacy van slachtoffers en daders gevrijwaard blijft”. (FT)